Μέλη της εβραϊκής κοινότητας ανάβουν κεριά έξω από τη συναγωγή του Στρασβούργου στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ισραήλ
Η Ευρώπη υψώνει τείχη στον αντισημιτισμό
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias
Μέλη της εβραϊκής κοινότητας ανάβουν κεριά έξω από τη συναγωγή του Στρασβούργου στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ισραήλ

Η Ευρώπη υψώνει τείχη στον αντισημιτισμό

Καθώς η τρομοκρατία της Χαμάς οδηγεί τη Μέση Ανατολή σε αχαρτογράφητα και επικίνδυνα νερά, η πληγή του αντισημιτισμού στην Ευρώπη «ανοίγει» ξανά και θέτει υπ’ ατμόν κυβερνήσεις και αστυνομικές αρχές. Σταθερά δίπλα στο Ισραήλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλεί «το έθνος να μείνει ενωμένο» μπροστά στην αύξηση αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη που αριθμεί περίπου μισό εκατομμύριο, αλλά και εξίσου πολυπληθή μουσουλμανική.

Στην πρώτη γραμμή, η Γαλλία, καθώς και η Γερμανία, δεσμεύονται για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή αντισημιτισμού και κινούνται προς ποινική δίωξη και απέλαση όσων «υμνούν» τους τρομοκράτες της Χαμάς, υποκινούν ή εμπλέκονται σε πράξεις βίας.

Κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη ανησυχούν για έξαρση του αντισημιτισμού, όπως συμβαίνει κάθε φορά που η Μέση Ανατολή αναφλέγεται πολλώ δε μάλλον τώρα που απάντηση του Ισραήλ αναμένεται συντριπτική μπροστά στις ωμότητες που διέπραξε κατά αμάχων η Χαμάς. Στη Γαλλία έχει σημειωθεί ήδη αύξηση στις αντισημιτικές ενέργειες κυρίως υπό μορφή βανδαλισμών, ενώ κλιμακώνεται και η ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Με τη Λωρίδα της Γάζας να τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό και μία χερσαία επέμβαση του ισραηλινού στρατού να δείχνει προ των πυλών, τα μέτρα ασφαλείας συναγωγών, εβραϊκών σχολείων, πολιτιστικών κέντρων και οργανισμών έχουν ενισχυθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, σε χώρες ανά την Ευρώπη απαγορεύονται διαδηλώσεις στήριξης του παραλογισμού της Χαμάς, όπως οι «εορτασμοί» που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο «παγώνοντας» Γερμανούς και Ευρωπαίους.

Ήταν περίπου 50 έως 60 μέλη της οργάνωσης Samidoun που βγήκαν στους δρόμους και μοίραζαν γλυκά στους Βερολινέζους ενόσω το Ισραήλ βίωνε τις πιο σκοτεινές στιγμές του. Η συγκεκριμένη οργάνωση τίθεται εκτός νόμου στη Γερμανία, καθώς και οποιαδήποτε ένωση που προωθεί οποιαδήποτε δράση που σχετίζεται με τη Χαμάς. «Δεν θα σταθούμε δίπλα στο μίσος και την υποκίνηση. Δεν ανεχόμαστε τον αντισημιτισμό» διαμήνυσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ την Πέμπτη, τονίζοντας ότι η μοναδική θέση του Βερολίνου είναι δίπλα στο Ισραήλ και επαναλαμβάνοντας ότι η επίθεση της Χαμάς δεν θα ήταν εφικτή δίχως χρόνια υποστήριξης από το Ιράν.

Οποιοσδήποτε επιχαίρει για τα εγκλήματα της Χαμάς, χρησιμοποιεί τα σύμβολά της, επιδοκιμάζει δολοφονίες, καλεί σε εγκληματικές πράξεις ή καίει ισραηλινές σημαίες, μπορεί να διωχθεί ποινικά στη Γερμανία με όλα τα μέσα που παρέχει το Σύνταγμα του κράτους, βάσει των ανακοινώσεων Σολτς. 

«Τα δυτικά κράτη, όπως η Γερμανία, θεωρούνται από τη Χαμάς ως καταφύγια όπου η οργάνωση επικεντρώνεται στη συγκέντρωση κεφαλαίων, τη στρατολόγηση νέων υποστηρικτών και τη διάδοση της προπαγάνδας της», αναφέρει η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος σε έκθεσή της το 2022, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Στο Βερολίνο σημειώνονται επανειλημμένα ακόμη και επιθέσεις εναντίων ανδρών που φορούν κιπά -το παραδοσιακό εβραϊκό κάλυμμα του κεφαλιού- καθώς και ανθρώπους που μιλούν στο τηλέφωνο στα εβραϊκά ή έχουν το αστέρι του Δαυίδ σε μία αλυσίδα. Σε ανάλογα περιστατικά δεν είναι σαφές πόσοι εκ των δραστών είναι αραβικής καταγωγής καθώς ούτε η αστυνομία, ούτε οργανώσεις υποστήριξης των θυμάτων, καταγράφουν το θρησκευτικό ή εθνοτικό υπόβαθρο.

Μετά τους πανηγυρισμούς υπέρ της Χαμάς στο Βερολίνο απαγορεύτηκαν άλλες προγραμματισμένες συγκεντρώσεις τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Αυστρία, ενώ φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις απαγόρευσε και η Γαλλία επικαλούμενη κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας τάξης.

Σε παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, απέδωσε τις εικόνες του Σαββάτου στη γερμανική πρωτεύουσα στη  «λανθασμένη» κατά τον ίδιο μεταναστευτική πολιτική της χώρας. «Βρίσκω επώδυνους τους πανηγυρισμούς γι’ αυτό που συνέβη, το οποίο τυπικά αποτελεί και εγκληματική πράξη. Ήταν μεγάλο λάθος να μπουν στη χώρα τόσοι πολλοί άνθρωποι με εντελώς διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, διότι έτσι δημιουργούνται ομάδες [διαφορετικών] συμφερόντων», δήλωσε μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία της Welt.

Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, προωθεί νομοσχέδιο ώστε να καταστούν πιο εύκολες οι διαδικασίες απέλασης μεταναστών που έχουν παραβιάσει το νόμο, ενώ στο Παρίσι ο ομόλογός της, Ζεράλ Ντερμανέν, ζητούσε να ανακαλείται άμεσα η άδεια παραμονής στη χώρα όσων αλλοδαπών προχωρούν συγκεκριμένα σε αντισημιτικές ενέργειες.

Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί με την προστασία περίπου 500 χώρων στη Γαλλία -συναγωγών, σχολείων, καταστημάτων, πολιτιστικών κέντρων. Πάνω από 100 αντισημιτικές ενέργειες έχουν καταγραφεί από το Σάββατο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 20 συλλήψεις. Γκραφίτι με σβάστικες, χαραγμένα μηνύματα για «θάνατο στους Εβραίους», καλέσματα σε «Ιντιφάντα κατά του Ισραήλ» αφορούσαν οι περισσότερες ενέργειες, ωστόσο συνελήφθησαν και άτομα να προσπαθούν να μεταφέρουν μαχαίρια και σχολεία και συναγωγές.

Παράλληλα, απειλές για τη ζωή τους δέχθηκαν Γάλλοι πολιτικοί, περιλαμβανομένης της προερχόμενης από την παράταξη Μακρόν προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπραούν Πιβέ αφότου το κτήριο του Κοινοβουλίου φωτίστηκε στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας. Οι πολιτικοί έχουν τεθεί υπό αστυνομικής προστασία. Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν «βλέπουν» συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή κατά της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας, όμως διάχυτη είναι η ανησυχία για αντισημιτικές ενέργειες και επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα.

Σε αυτό το κλίμα, και εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που έχει προκληθεί από την άρνηση της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν να καταδικάσει την τρομοκρατία της Χαμάς, ήλθε το βράδυ της Πέμπτης το διάγγελμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Να «μείνει ενωμένο» κάλεσε το γαλλικό έθνος ο Μακρόν καθώς καταγράφεται αύξηση στις αντισημιτικές ενέργειες. «Ας μην προσθέσουμε, μέσω ψευδαισθήσεων ή υπολογισμών, εθνικές διαιρέσεις στις διεθνείς διαιρέσεις και ας μην ενδώσουμε σε οποιαδήποτε μορφή μίσους» δήλωσε ο Μακρόν, γνωστοποιώντας ότι ο αριθμός των Γάλλων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αυξήθηκε σε 13. Αγνοούνται τα ίχνη 17 πολιτών, περιλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να κάνει «τα πάντα» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, της τρομοκρατικής οργάνωσης που θέλει το θάνατο των Ισραηλινών, όπως δήλωσε. «Μιλώ απόψε στις οικογένειες και θέλω να τους πω ότι η Γαλλία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, μαζί με τις ισραηλινές αρχές και τους εταίρους μας, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, διότι η Γαλλία δεν εγκαταλείπει ποτέ τα παιδιά της», ανέφερε.

Πριν απευθυνθεί με διάγγελμα στους Γάλλους, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συγκαλέσει κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, στη σκιά της διφορούμενης στάσης Μελανσόν. Σε αρχική ανακοίνωση του κόμματος αναφερόταν στην επίθεση της Χαμάς ως «ένοπλη επίθεση των παλαιστινιακών δυνάμεων», προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και καταδίκη από άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων αριστερών συμμάχων όπως το Σοσιαλιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αυξημένα μέτρα προστασίας της εβραϊκής κοινότητας έχουν ληφθεί επίσης σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία, και σαφώς και στην Ελλάδα όπου οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχει ενισχυθεί η επιτήρηση για πιθανούς στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος στη χώρα. Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την τρομοκρατία της Χαμάς και εκφράζοντας την ακλόνητη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.