Ι. Καλίν: Ευνοϊκές οι συνθήκες, αλλά θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση

Ι. Καλίν: Ευνοϊκές οι συνθήκες, αλλά θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση

Στην εκτίμηση ότι η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πάρει χρόνο προέβη ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας  Ιμπραχίμ Καλίν, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας πως «όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα, θα μειώσουν τις εντάσεις, θα ξεφορτωθούν την ακραία ρητορική, και θα εστιάσουν στην πραγματική δουλειά».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, για το εάν το Oruc Reis έχει αποσυρθεί ή έχει μείνει στο λιμάνι της Αττάλειας για μερικές εβδομάδες, ανέφερε πως «Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών χθες, το Oruc Reis είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και θα όπαραμείνει εκεί. Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία. Και ο Πρόεδρος μας είπε «πρόκειται για μια ευκαιρία» όπως και την προηγούμενη φορά, όταν απέσυρε τη NAVTEX τον Ιούλιο».

«Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να σπαταληθεί αυτή τη φορά. Ελπίζουμε πως τα πράγματα θα προχωρήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και μετά και πως επίσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Και ελπίζουμε πως το κλίμα θα είναι ευνοϊκό, θεωρώ ότι υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε σχέση με το ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν για τις επόμενες εβδομάδες για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν.  

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα, θα μειώσουν τις εντάσεις, θα ξεφορτωθούν την ακραία ρητορική, και θα εστιάσουν στην πραγματική δουλειά, «δηλαδή να θέσουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα που παρουσιάζονται ή θεωρούνται ή έχουν καταχωρηθεί ως διαφορές ή αμφισβητούμενες περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

Ωστόσο, ο Ιμπραχίμ Καλίν ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα γρήγορο αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες, ή τους επόμενους μήνες.  Ακόμη κι όταν τελειώσει η Γερμανική προεδρία, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως με το τέλος της, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. Θα πάρει χρόνο. Για αυτό και χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση, την οποία βλέπω και από τις δυο πλευρές, ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί σε αυτό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επίσης έχει δεσμευτεί, η ομόλογός μου στην ελληνική πλευρά το ίδιο και συζητάμε συνέχεια», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία για την αποκλιμάκωση της έντασης υπογραμμίζοντας ότι «θεωρώ πως με τη βοήθεια της γερμανικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι έχουν παίξει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε όλη αυτή την περίοδο, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και διαλόγου».

Νωρίτερα, τη θέση ότι οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα είναι ευνοϊκές, για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε  μιλώντας στο διαδικτυακό πάνελ, που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στο πάνελ υποστήριξε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αποτέλεσε ευκαιρία προόδου των διαπραγματεύσεων, η οποία «δεν πρέπει να σπαταληθεί». Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι αυτή η ευκαιρία θα έχει θετική αντανάκλαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα να γυρίζει στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και συμπλήρωσε ότι «ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι τόσο εποικοδομητικό αυτή τη στιγμή, ώστε να φθάσουμε σε μια συνεννόηση σχετικά με τα βήματα που χρειάζονται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο  Ταγίπ Ερντογάν δεν έδειξε διάθεση να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική, εγκαλώντας την Ελλάδα για «παιδιάστικη συμπεριφορά» και υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί λόγω της δικής μας αποφασιστικότητας».

Διαβάστε ακόμη:

- Πρώην πρέσβης Βρετανίας στην Ελλάδα: Η στάση του Τ. Ερντογάν θα έπρεπε να προκαλεί «γενικό συναγερμό»

- Νέα προκλητική ρητορική: Τ. Ερντογάν: «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί λόγω της δικής μας αποφασιστικότητας»

- Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ - Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο

- Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτική η στάση του Ευρωκοινοβουλίου για Αν. Μεσόγειο