Η κατάσταση στη Μαριούπολη επιδεινώνεται - Δεν έχω δει το προσχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η Ρωσία
Ζελένσκι

Η κατάσταση στη Μαριούπολη επιδεινώνεται - Δεν έχω δει το προσχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η Ρωσία

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη περιέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και περίπου 1.000 άμαχοι που παραμένουν στο εργοστάσιο Αζόφσταλ. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Η Ρωσία παρουσίασε προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, στο οποίο περιγράφονται τα αιτήματά της στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους», είπε ο Πεσκόφ σήμερα, σύμφωνα με τους Financial Times και πρόσθεσε, «περιμένουμε απάντηση». Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα παρουσίασε στο Κίεβο ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο προσχέδιο» ως μέρος των διαπραγματεύσεων μετά τη ρωσική εισβολή.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

«Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Μισέλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο για το Αζοφστάλ

Στο μεταξύ έληξε το τελευταίο τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τους Ουκρανούς μαχητές στην πολιορκημένη πόλη χωρίς σημάδια μαζικής παράδοσης ενώ η Μόσχα συνεχίζει την επίθεσή της στα ανατολικά, με τις δυτικές κυβερνήσεις να υπόσχονται στην Ουκρανία περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από πυροβολικό και ρουκέτες προσπαθούσαν να προχωρήσουν στην αποκαλούμενη «Μάχη του Ντονμπάς» - τελευταία προσπάθεια της Μόσχας να προωθήσει τις δυνάμεις της και να καταλάβει δύο ανατολικές επαρχίες που διεκδικεί για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό κομβόι λεωφορείων, στην πολιορκημένη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.

Οι αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι ελπίζουν να απομακρύνουν περίπου 6.000 ανθρώπους με βάση μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία –την πρώτη εδώ και εβδομάδες– για το άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία παρουσίασε προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, στο οποίο περιγράφονται τα αιτήματά της στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους», είπε ο Πεσκόφ σήμερα, σύμφωνα με τους Financial Times και πρόσθεσε, «περιμένουμε απάντηση». Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα παρουσίασε στο Κίεβο ένα «σαφώς διατυπωμένο και εμπεριστατωμένο προσχέδιο» ως μέρος των διαπραγματεύσεων μετά τη ρωσική εισβολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε «αδιέξοδο». Οι δύο πλευρές είχαν ανακοινώσει ανταλλαγή ειρηνευτικών προσχεδίων τον Μάρτιο, στη διάρκεια συνάντησης ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα σε Ευρωβουλευτές ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ, ο οποίος δεν προσκόμισε λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Ποτουράγιεφ σε Ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Το Reuters ζήτησε σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ηι Σύμβααση της Γενεύης του 1949, η οποία ορίζει διεθνή νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση σε περίοδο πολέμου, απαγορεύει τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, με την Σύμβαση να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες έγκλημα πολέμου.

Η Μόσχα αρνείτει ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ