Η κούρσα για προσέλκυση αμερικανικών επιχειρήσεων μακριά από την Κίνα

Η κούρσα για προσέλκυση αμερικανικών επιχειρήσεων μακριά από την Κίνα

Ο εμπορικός πόλεμος και ο κορονοϊός έχουν ενισχύσει τα κίνητρα της Ουάσιγκτον να απομακρύνουν μέρος της παραγωγής και της μεταποιητικής δραστηριότητας εκτός Κίνας.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ είχε δεσμευθεί προεκλογικά για την επαναφορά μέρους της δραστηριότητας αυτής στις ΗΠΑ, κάτι που είναι πρακτικά δύσκολο για πολλούς κυρίως πρακτικούς λόγους. Έτσι λοιπόν, αναζητούνται για την ώρα, πιο "φιλικές χώρες" από την Κίνα για να υποδεχθούν αμερικανικές επιχειρήσεις.

Πριν λίγο καιρό, ο Κιθ Κραχ υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωνε στο Reuters "Εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της εξάρτησης των εφοδιαστικών μας αλυσίδων από την Κίνα και τώρα δίνουμε μεγάλη ώθηση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία".

Παράλληλα και το Κογκρέσο, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, μελετά κίνητρα για να ωθήσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να κόψουν τους δεσμούς με τους κινέζους προμηθευτές τους.

Εις επίρρωση των ανωτέρω, ο γνωστός επενδυτής Μαρκ Μόμπιους και ιδρυτής της Mobius Capital Partners υποστήριξε στο δίκτυο CNBC ότι γνωρίζει αρκετές εταιρείες οι οποίες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα προσπαθώντας να ανεξαρτητοποιηθούν από την Κίνα.

Τα παραπάνω κάθε άλλο παρά είδηση αποτελούν αφού ήδη από το προηγούμενο έτος, πολλές επιχειρήσεις αναζητούσαν εν μέσω εμπορικού πολέμου, εναλλακτικές. Τον Ιούνιο του 2019 έρευνα του  Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AmCham) ανέφερε ότι περίπου το 40% των 250 επιχειρήσεων δήλωναν ότι «εξετάζουν να μεταφέρουν ή έχουν ήδη μεταφέρει τις εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός της Κίνας».

Στο πλαίσιο αυτό η Ινδονησία, το νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για πιθανή μετακόμιση επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των δύο χωρών στην εφημερίδα Asia Nikkei Review, οι διαπραγματεύσεις αφορούν βιομηχανικά πάρκα στην Ιαβα και την Μπρεμπες, ενώ μέχρι στιγμής είκοσι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή, η Ινδονησία είναι αρκετά πίσω στην κούρσα από το Βιετνάμ. Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου από τις 33 επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει ότι αποχωρούν από την Κίνα οι 23 έχουν επιλέξει το Βιετνάμ, με τις υπόλοιπες 10 να μοιράζονται σε Ταϊλάνδη, Μαλαισία, και Καμπότζη.