Η Νιγηρία εισάγει το νέο εμβόλιο 5 σε 1 κατά της μηνιγγίτιδας
WHO/Ayodamola Olufunto Owoseye
WHO/Ayodamola Olufunto Owoseye

Η Νιγηρία εισάγει το νέο εμβόλιο 5 σε 1 κατά της μηνιγγίτιδας

Σε μια ιστορική κίνηση, η Νιγηρία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυκλοφόρησε ένα νέο εμβόλιο (που ονομάζεται Men5CV) που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο προστατεύει τους ανθρώπους από πέντε στελέχη του βακτηρίου του μηνιγγιτιδόκοκκου. Οι δραστηριότητες εμβολιασμού και έκτακτης εμβολιασμού χρηματοδοτούνται από την Gavi, τη Vaccine Alliance, η οποία χρηματοδοτεί το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων κατά της μηνιγγίτιδας και υποστηρίζει χώρες με χαμηλότερο εισόδημα με συνήθη εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας.

Η Νιγηρία είναι μία από τις 26 υπερενδημικές χώρες της μηνιγγίτιδας της Αφρικής, που βρίσκεται στην περιοχή γνωστή ως Αφρικανική Ζώνη Μηνιγγίτιδας. Πέρυσι, σημειώθηκε άλμα 50% στις ετήσιες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας που αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την Αφρική.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη που οδηγεί στη φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Υπάρχουν πολλές αιτίες μηνιγγίτιδας, συμπεριλαμβανομένων ιικών, βακτηριακών, μυκητιακών και παρασιτικών παθογόνων. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό και δυσκαμψία του αυχένα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι η πιο σοβαρή, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος) και μπορεί να απενεργοποιήσει σοβαρά ή να σκοτώσει μέσα σε 24 ώρες όσους τη μολύνουν.

«Η μηνιγγίτιδα είναι ένας παλιός και θανατηφόρος εχθρός, αλλά αυτό το νέο εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την τροχιά της νόσου, αποτρέποντας μελλοντικές επιδημίες και σώζοντας πολλές ζωές», δήλωσε ο Δρ Τέδρος Αντχανόμ Γκεβρεγιέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Η ανάπτυξη της Νιγηρίας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να εξαλείψουμε τη μηνιγγίτιδα έως το 2030».

Το επαναστατικό νέο εμβόλιο προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα έναντι των πέντε βασικών στελεχών των μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων (A, C, W, Y και X) με μία μόνο λήψη. Και τα πέντε στελέχη προκαλούν μηνιγγίτιδα και δηλητηρίαση αίματος. Αυτό παρέχει ευρύτερη προστασία από το τρέχον εμβόλιο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, το οποίο είναι αποτελεσματικό μόνο έναντι του στελέχους Α.

Το νέο εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις περιπτώσεις μηνιγγίτιδας και να προωθήσει την πρόοδο στην καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες όπως η Νιγηρία όπου επικρατούν πολλαπλές υποομάδες της νόσου. Το νέο εμβόλιο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγίτιδας Α (MenAfriVac®), το οποίο εξάλειψε τις επιδημίες μηνιγγιτιδοκοκκικού Α στη Νιγηρία.

«Η Βόρεια Νιγηρία, ιδιαίτερα οι πολιτείες Τζιγκουάουα, Μπαούτσι και Γιόμπι επλήγησαν σοβαρά από το θανατηφόρο ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας και αυτό το εμβόλιο παρέχει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ένα νέο εργαλείο τόσο για να σταματήσουν αυτήν την επιδημία, αλλά και να βάλουν τη χώρα σε μια πορεία εξάλειψης» είπε ο καθηγητής Μοχάμεντ Αλί Πέιτ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Νιγηρίας. 

Αυτό το νέο πολυδύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατασκευαζόταν 13 χρόνια. Η χρηματοδότηση από το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κρίσιμη για την ανάπτυξή του.

«Η κυκλοφορία ενός εκατομμυρίου εμβολίων στη βόρεια Νιγηρία θα βοηθήσει στη διάσωση ζωών, στην πρόληψη μακροχρόνιων ασθενειών και θα ενισχύσει τον στόχο μας να νικήσουμε τη μηνιγγίτιδα παγκοσμίως έως το 2030», δήλωσε ο Άντριου Μίτσελ, Υπουργός Ανάπτυξης και Αφρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αυτό είναι ακριβώς το είδος της επιστημονικής καινοτομίας, που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ελπίζω να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε περαιτέρω ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης άλλων ασθενειών».