Η Ουάσινγκτον ζητά τώρα νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού...λόγω αμφιβολιών

Η Ουάσινγκτον ζητά τώρα νέα έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού...λόγω αμφιβολιών

Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του κορυφαίου ειδικού των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, η Ουάσινγκτον ζήτησε σήμερα να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη έρευνα για τις αιτίες της πανδημίας στην οποία όμως «θα επιτρέπεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σε στοιχεία για ερευνητές και ειδικούς».

«Πρέπει να ξεκινήσει μια δεύτερη φάση για την προέλευση του κορονοιού  η οποία θα έχει διαφανείς όρους και θα βασίζεται στην επιστήμη» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Χαβιέ Μπεσέρα ο οποίος ζήτησε να δοθεί στους επιστήμονες πλήρη ανεξαρτησία για να πραγματοποιήσουν το έργο τους.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην ετήσια υπουργική συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Μπεσέρα δεν αναφέρθηκε στην Κίνα ωστόσο είναι γνωστό ότι πριν λίγους μήνες βρέθηκε εκεί κλιμάκιο του οργανισμού το οποίο αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματά πρόσβασης σε αρχεία και έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζο Μπάιντεν όπως και ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ έχουν αμφισβητήσει τη διαφάνεια των στοιχείων που έδωσε το Πεκίνο κατά το ξέσπασμα της επιδημίας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ είχαν από την αρχή υποστηρίξει ότι πιθανόν ο κορονοιός να «ξέφυγε» από κάποιο εργαστήριο.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία επικαλέστηκε ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Κίνα. Εν τούτοις, οι κινέζοι αξιωματούχοι παρείχαν τις δικές τους εκτενείς περιλήψεις και ανάλυση των δεδομένων για τις περιπτώσεις που ζήτησαν τα μέλη της ομάδας του ΠΟΥ.  Σύμφωνα με την WSJ, οι κινεζικές αρχές απέρριψαν τα αιτήματα για παροχή στοιχείων για 174 περιπτώσεις Covid-19 που είχαν εντοπιστεί στην αρχική φάση της επιδημίας στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

«Μας έδειξαν μερικά δείγματα, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να κάνουμε όλα αυτά, κάτι που αποτελεί τυπική επιδημιολογική έρευνα», δήλωσε ο Ντομινίκ Ντουάιερ, Αυστραλός μικροβιολόγος στην ομάδα του ΠΟΥ. Περίπου 90 ασθενείς είχαν συμπτώματα τύπου Covid-19 στην κεντρική Κίνα τους δύο μήνες πριν από την αναγνώριση της επιδημίας στην Ουχάν σύμφωνα με τους ερευνητές του ΠΟΥ τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια επιστολή 26 διακεκριμένων επιστημόνων τον Μάρτιο ζητούσε νέα έρευνα στη βάση του γεγονότος ότι η ομάδα του ΠΟΥ που βρέθηκε στην Ουχάν δεν είχε επαρκή πρόσβαση για να διερευνήσει πιθανές πηγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής διαρροής από εργαστήριο.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ανοιχτής επιστολής, η ομάδα των επιστημόνων και άλλων εμπειρογνωμόνων σε τομείς όπως η ιολογία, η ζωολογία και η μικροβιολογία δήλωσαν ότι ήταν «παντελώς αδύνατο» για την ομάδα του ΠΟΥ να πραγματοποιήσει πλήρη έρευνα και ότι οποιαδήποτε έκθεση ενδεχομένως να συνεπάγεται πολιτικούς συμβιβασμούς, καθώς έπρεπε να εγκριθεί από την κινεζική πλευρά.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο δημοσίευμα της WSJ η οποία επικαλούμενη επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι εξέφρασε αμφιβολίες, ζητώντας μία ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του ιού κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στο PolitFact ένα ζήτημα για το οποίο έχουν θέσει πολλά ερωτήματα ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων αλλά και ο Λευκός Οίκος τόσο επί Ντόναλντ Τραμπ όσο και επί Τζο Μπάιντεν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρεντφιλντ είχε εκφράσει ανάλογες αμφιβολίες, λέγοντας ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για μια εσκεμμένη πράξη. Μιλώντας στο CNN, ο Ρεντφιλντ υποστήριξε ότι «σύμφωνα με τη γνώμη» του, ο ιός που ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως μέσα σε ένα χρόνο, δεν εξελίχθηκε φυσικά.