Η Ουγγαρία θα υπέκυπτε στη Ρωσία, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος του Όρμπαν
Screen grab via X/BalazsOrban_HU
Screen grab via X/BalazsOrban_HU
Politico

Η Ουγγαρία θα υπέκυπτε στη Ρωσία, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος του Όρμπαν

Αν ήταν στη θέση της Ουκρανίας, η Βουδαπέστη δε θα είχε πολεμήσει τους Ρώσους, δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με το Politico.

Ο Μπαλάς Όρμπαν, ο πολιτικός διευθυντής του συνονόματου του Ούγγρου πρωθυπουργού (απλή συνωνυμία), ήταν καλεσμένος σε ένα podcast την Τετάρτη, όπου μίλησε για την αυτοάμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για τη μοίρα της και οι ηγέτες αναλαμβάνουν την ευθύνη», δήλωσε ο Όρμπαν. Ωστόσο, συνέχισε να προσθέτει ότι αν η ίδια κατάσταση είχε συμβεί στην Ουγγαρία, δε θα είχε αναλάβει τον αγώνα εναντίον των επιτιθέμενων - ένα μάθημα που πήρε η Ουγγαρία από την αποτυχημένη απώθηση της δικής της αντίστασης εναντίον των Ρώσων το 1956. 

«Πιθανότατα δε θα είχαμε κάνει αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ζελένσκι πριν από δυόμισι χρόνια, διότι είναι ανεύθυνο», δήλωσε ο πολιτικός διευθυντής. «Επειδή προφανώς έβαλε τη χώρα του σε έναν πόλεμο άμυνας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν, όλα αυτά τα εδάφη χάθηκαν - και πάλι, είναι δικαίωμά τους, είναι η κυρίαρχη απόφασή τους, είχαν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά αν μας είχαν ρωτήσει, δε θα το συμβουλεύαμε».

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ήδη καλέσει τον πολιτικό διευθυντή να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Tisza, του ευρωβουλευτή Πέτερ Μάγκιαρ: «Με αυτά τα λόγια ο Μπαλάς Όρμπαν ταπείνωσε τη μνήμη χιλιάδων Ούγγρων μαχητών της ελευθερίας, εκατοντάδες από τους οποίους - σε αντίθεση με τον Μπαλάς Όρμπαν - ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας τους».

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Συναγερμού, πρώην πρωθυπουργός Φερένκ Γκιουρσάνι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η κυβέρνηση Όρμπαν θα παρέδιδε την Ουγγαρία στους Ρώσους χωρίς μάχη».

Επικαλούμενος αυτό το ιστορικό παράδειγμα, ο Όρμπαν άγγιξε ένα ευαίσθητο σημείο της ουγγρικής ιστορίας: Τον Οκτώβριο του 1956, όταν ξέσπασε επανάσταση κατά του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος, με αίτημα τον εκδημοκρατισμό και την έξοδο από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Αλλά σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα και ο αγώνας για την ελευθερία άφησε πίσω του 2.700 νεκρούς και 20.000 τραυματίες. 176.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα των λιγότερο από 10 εκατομμυρίων κατοίκων μετά την απώλεια του αγώνα.

Επιπλέον, το νέο κομμουνιστικό καθεστώς που κυβέρνησε την Ουγγαρία για άλλα 33 χρόνια μετά τη σοβιετική εισβολή εκτέλεσε 229 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επανάστασης, Ίμρε Νάγκι.

Το μάθημα αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας, σύμφωνα με τον Μπαλάς Όρμπαν: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εδώ, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με πολύ πολύτιμες ουγγρικές ζωές. Δεν μπορείτε να τις πετάξετε έτσι απλά μπροστά σε άλλους».

Μετά τις αντιδράσεις, ο Μπαλάς Όρμπαν υπερασπίστηκε τη δήλωσή του, λέγοντας ότι «η θέση της Ουγγαρίας είναι σαφής: δε βλέπουμε κανένα νόημα στον ουκρανορωσικό πόλεμο», στον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει «για το τίποτα».