Η Ουκρανία πληροί τους 2 από τους 7 όρους για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ
Shutterstock
Shutterstock

Η Ουκρανία πληροί τους 2 από τους 7 όρους για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα θα αναφέρει ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει δύο από τους επτά όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης, δήλωσαν δύο πηγές της ΕΕ, ενώ η Κομισιόν θα επισημάνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί παρά τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, η ΕΕ παραχώρησε στην Ουκρανία επίσημο καθεστώς υποψήφιας για ένταξη πριν από ένα χρόνο - τέσσερις μήνες αφότου η Ρωσία επιτέθηκε στη χώρα εν μέσω των προσπαθειών της να επιδιώξει την ενσωμάτωση με τη Δύση.

Ωστόσο, η ΕΕ έθεσε επτά όρους - μεταξύ άλλων για τη δικαστική μεταρρύθμιση και τον περιορισμό της διαφθοράς - για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Ουκρανία ζήτησε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες φέτος.

Ταχεία ένταξη

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία, η οποία, όπως ελπίζουν οι υποστηρικτές της προσπάθειας της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στην ΕΕ, θα κορυφωθεί με την απόφαση των 27 χωρών μελών της ΕΕ τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το Κίεβο.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ που ενημερώθηκαν για την έκθεση, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ανέφεραν ότι η Ουκρανία έχει εκπληρώσει δύο από τα κριτήρια μέχρι τώρα. Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι αυτά αφορούσαν τη δικαστική μεταρρύθμιση και τον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι η έκθεση επικεντρώθηκε στα θετικά.

«Υπάρχει πρόοδος. Η έκθεση θα είναι μετρίως θετική», σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν πρόκειται για εξωραϊσμό της πραγματικότητας, αλλά για αναγνώριση της προόδου, υπήρξαν εξέχουσες υποθέσεις καταπολέμησης της διαφθοράς που πρέπει να αναφερθούν, για παράδειγμα».

Υποθέσεις διαφθοράς

Η Ουκρανία έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε αρκετές υποθέσεις διαφθοράς υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της για ύποπτη δωροδοκία ύψους 2,7 εκατ. δολ.

Πέρα από τις ισχυρότερες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, άλλα κριτήρια περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας και στην επιβολή του νόμου, μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος, καθώς και νόμους για τον περιορισμό των ολιγαρχών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

Το ποτήρι μισογεμάτο

Τρίτη πηγή, επίσης αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις συστάσεις προς την Ουκρανία σχετικά με το κράτος δικαίου, πρόσθεσε:

«Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ποτήρι θα ήταν μισογεμάτο, δεν θα υιοθετούσαμε ποτέ αρνητικό τόνο απέναντι στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αν και υπάρχουν ακόμη βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Δεν είναι όλα ικανοποιητικά», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ουκρανία διόρισε νέους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, όπως απαιτείται, αν και ο νόμος της κατά των ολιγαρχών του 2022 κρίθηκε ανεπαρκής, μεταξύ άλλων.

Η έκθεση -που χαρακτηρίζεται ως ενδιάμεση ενημέρωση πριν από πιο επίσημη αξιολόγηση τον Οκτώβριο- θα διαβιβαστεί στους 27 εθνικούς απεσταλμένους της ΕΕ στο κέντρο του μπλοκ, στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, και στη συνέχεια σε σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη την Πέμπτη.

Οι 27 χώρες μέλη έχουν τον τελικό λόγο για το αν και πότε θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο.

Μακρύς ο δρόμος για την ένταξη

Για να πληροί τις προϋποθέσεις, η Ουκρανία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με πολλά εκτεταμένα πρότυπα της ΕΕ, από το κλίμα έως την εργασία. Στην πράξη, ο δρόμος της Ουκρανίας προς την ένταξη είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει χρόνια και λίγοι πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να ενταχθεί ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι γείτονες της Ουκρανίας στην ανατολική πτέρυγα της ΕΕ, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, υποστηρίζουν γενικά την ταχεία ένταξη του Κιέβου, ενώ τα δυτικά, παλαιότερα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, είναι πιο ψύχραιμα.