Η Ουκρανία θέλει είσοδο στην ΕΕ εντός διετίας: Όχι τόσο γρήγορα, λένε οι Βρυξέλλες
Shutterstock
Shutterstock

Η Ουκρανία θέλει είσοδο στην ΕΕ εντός διετίας: Όχι τόσο γρήγορα, λένε οι Βρυξέλλες

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ θέτει σφιχτό διετές χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στην ΕΕ, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις κατά την ιστορική σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας αυτής της εβδομάδας, την πρώτη που πραγματοποιείται σε ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Politico, κανείς στην ΕΕ δεν θεωρεί ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό.

«Έχουμε πολύ φιλόδοξο σχέδιο να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε στο Politico ο Σμιχάλ. «Αναμένουμε λοιπόν ότι φέτος, το 2023, θα εισαχθούμε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων που προηγείται της εισόδου», ανέφερε ο ίδιος.

«Θα μπορούσαν να περάσουν δεκαετίες»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πέρυσι ότι θα μπορούσαν να περάσουν «δεκαετίες» πριν την ένταξη της Ουκρανίας. Ακόμη και οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι υποστήριξαν την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής τον περασμένο Ιούνιο, παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι η προοπτική της πραγματικής ένταξης της χώρας απέχει αρκετά χρόνια.

Εξάλλου, υποψήφιες χώρες όπως η Σερβία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια, από το 1999 στην περίπτωση της Άγκυρας.

Πρώτη σύνοδος σε εμπόλεμη ζώνη

Η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής στο Κίεβο - η πρώτη σύνοδος της ΕΕ που πραγματοποιείται σε ενεργή εμπόλεμη ζώνη - θα έχει ως στόχο την επίτευξη της σωστής ισορροπίας.

Παρόλο που οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα παρευρεθούν, οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω επαφών με τα κράτη μέλη, προετοιμάζουν το τελικό ανακοινωθέν.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

Το καυτό θέμα και ένα από τα κεντρικά ζητήματα προς διευθέτηση για την ένταξη, θα είναι ο αγώνας της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα, εν μέσω σκανδάλων για κερδοσκοπικές μεθόδους σχετικά με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν στον πολεμικό εξοπλισμό.

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμισμένη Ουκρανία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής. 

Ο Σμιχάλ από την πλευρά του επέμεινε ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι αντιμετωπίζει σοβαρά την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «προσέγγιση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά».

Διαβάστε ακόμα:

Πεσκόφ: Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης