Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αυτόνομων περιοχών στην Αν. Ουκρανία

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο αυτόνομων περιοχών στην Αν. Ουκρανία

Τα διατάγματα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα, καλώντας το Κίεβο να σταματήσει τις ενέργειές του εναντίον των δύο ρωσόφωνων περιοχών, θέτοντας σε ύψιστο συναγερμό τη Δύση και πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις.

Κυρώσεις προαναγγέλλει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταγγέλλει τον Πούτιν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες του Μίνσκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας επικοινώνησε με το Τζο Μπάιντεν, ενώ ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία έχουν συγκαλέσει συμβούλια ασφαλείας.

Με ένα μακροσκελές διάγγελμα, συνοδευόμενο από μια μακρά ιστορική αναδρομή με τη ρωσική ματιά των πραγμάτων, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι αναγνωρίζει αμέσως την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, και ότι ένα διάταγμα προς αυτή την κατεύθυνση θα υπογραφεί εντός ολίγου.

«Το βρίσκω αναγκαίο να πάρω μια απόφαση που έπρεπε να είχα πάρει παλιότερα, να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας» είπε ο Βλ. Πούτιν, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο Νντομπάς μεταβαίνει σε κρίσιμο στάδιο. Για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι μόνο μια γειτονική χώρα, αλλά ένα μέρος της ιστορίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η «δέσμευση» του ΝΑΤΟ

 

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει επέκταση του ΝΑΤΟ πέραν του Έλβα ποταμού, αλλά παρά τις δεσμεύσεις τους έκαναν το αντίθετο. Αρκεί να ρίξει κάποιος ματιά στον χάρτη, είπε χαρακτηριστικά, και κατονόμασε όσες ανατολικές χώρες έχουν μέχρι σήμερα μπει στο ΝΑΤΟ.

Αυτός, όπως είπε, είναι ένας από τους λόγους που έχει χαθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, είναι θέμα απώλειας του στρατηγικού βάρους, ακόμη και στη Ρουμανία το ΝΑΤΟ έβαλε επιθετικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως όπλα κρούσης, ανέφερε. Οι Νατοϊκοί συνεχώς επεκτείνονται, υποστήριξε.

«Δεν θέλουν ανεξάρτητη χώρα»

 

Η Ρωσία εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις, αποσύροντας τα στρατεύματά της είπε και αναφέρθηκε στο 2000, όταν ο Κλίντον επισκέπτονταν τη Μόσχα. Τότε, ανέφερε ο ρώσος πρόεδρος, τον ρώτησαν πώς βλέπουν οι Αμερικανοί την εξάπλωση προς Ανατολάς, «γιατί θέλετε να μας στριμώξετε, και ο Κλίντον φέρεται να απάντησε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε αλλαγή πολιτικών καθεστώτων, απλά δεν θέλουμε να βλέπουμε μια τόσο μεγάλη ανεξάρτητη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη».

«Από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε», πρόσθεσε, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί η απόφαση περαιτέρω επέκτασης προς Ανατολάς, απλώς είναι θέμα χρόνου».

«Ποιός είναι ο κύριος αντίπαλος; Η Ρωσία; Αν οι πρόγονοί μας, τα άκουγαν, θα έλεγαν δεν θέλουμε να τα πιστέψουμε αυτά. Πολλοί Ουκρανοί δεν θέλουν να βλέπουν όπλα και αεροσκάφη να περνούν στον δικό τους εναέριο χώρο, ούτε να βλέπουν κατασκοπευτικά αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

«Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε επέκταση του ΝΑΤΟ»

 

Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να αναπτύσσει σειρά όπλων που αν εγκατασταθούν στην Ουκρανία, θα μπορούν να πλήξουν στόχους, πέραν των Ουραλίων και μέσα σε 6-7 λεπτά, θα μπορούν να φτάσουν στο βάθος της Ρωσίας, ανέφερε.

«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε αυτό, και ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που φέρει η Ρωσία για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», διαμήνυσε.

«Ζητήσαμε να υπάρχει γραπτώς αυτό ως εγγύηση ασφαλείας και μας είπαν ότι αυτό μόνο χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να το έχουν. Και φυσικά προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα, αλλά το κύριο ζήτημα είναι οι προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας που έκανε η Ρωσία», είπε.

«Οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν την ανάπτυξη»

 

«Και φυσικά προτείναμε να μην εγκατασταθούν όπλα στα σύνορα της Ρωσίας και άλλων χωρών. Αλλά μας απαντούν τα ίδια και τα ίδια ότι κάθε κράτος αναζητά τρόπους να ενισχύσει την ασφάλειά του και προσπαθούν να μας εκβιάσουν με την επιβολή κυρώσεων, αλλά δεν έχουν δει πόσο ισχυρή έχει γίνει η χώρα μας», υποστήριξε ο ρώσος πρόεδρος.

«Οι όποιες κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Θέλουν να μας πλήξουν την εθνική ακεραιότητα και τα συμφέροντα», κατέληξε.

Για τα πυρηνικά όπλα

 

Ειδική μνεία έκανε στα πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει την τεχνογνωσία να κατασκευάσει τέτοια όπλα, είπε ότι μπορεί να το κάνει με ξένη βοήθεια, για αυτό και η Ρωσία έπρεπε να αντιδράσει απέναντι σε όλα αυτά.  

Αναφέρθηκε στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας που είναι ανοικτός σε νατοϊκά αεροσκάφη, προκειμένου να κατασκοπεύουν τη Ρωσία, καθώς και στα λιμάνια που φιλοξενούν νατοϊκά σκάφη.

Η σύγχρονη Ουκρανία δημιούργημα των Κομμουνιστών

 

Στο πρώτο μέρος του διαγγέλματός του μίλησε για τις ιστορικές στιγμές που προηγήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους.

Όπως είπε, ο Λένιν παρέδωσε τον Ντονμπάς, δηλαδή το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία».

Ανέφερε ότι η σύγχρονη Ουκρανία είναι κατασκεύασμα της Ρωσίας, των Μπολσεβίκων και των Κομμουνιστών, μετά την επανάσταση του 1917. Τους εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία, κανείς δεν τους ρώτησε τίποτα. Η νίκη του 'κόκκινου' στρατού έδωσε εδάφη στην Ουκρανία που ανήκαν στη Γερμανία και την Πολωνία», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη του διαγγέλματος.

Ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς

 

Στη συνέχεια, έκανε ιστορική αναδρομή στη Σοβιετική Ένωση και τα εδάφη αυτά, λέγοντας πως «στις αρχές τις εγκαθίδρυσης της Σοβιετικής Ένωσης, οι Μπολσεβίκοι ίδρυσαν καινούριο κράτος και ο Στάλιν και οι επόμενοι ηγέτες οικοδόμησαν τη Σοβιετική Ένωση πάνω στην αρχή της αυτονομίας των εθνών. Αυτό μπήκε και στο σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης».

«Γιατί να κάνουμε τόσες παραχωρήσεις σε αυτούς που βρίσκονταν στα όρια της τσαρικής αυτοκρατορίας, στους οποίους αποδόθηκαν τεράστια εδάφη που δεν τους ανήκαν;» αναρωτήθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι «τα αρχεία του Σοβιετικού Κράτους επιβεβαιώνουν ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας».

«Οι Σοβιετικές Δημοκρατίες έχουν όλα τα δικαιώματα να ασκήσουν το καθεστώς αυτονομίας και κυριαρχίας και κάθε διάταξη της κάθε Σοβιετικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει την εθνικότητα στους πολίτες της», ανέφερε.

«Δύο χρόνια πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι Δημοκρατίες διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους και αυτό οδήγησε στην κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας. Τότε η Ρωσία ήταν σε δύσκολη θέση, δεν μπορούσε να διεκδικήσει τα δικαιώματά της», πρόσθεσε.

Δάνεια 250 δισ. ευρώ




Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία στήριξε την Ουκρανία και σεβάστηκε την εθνική της ανεξαρτησία. «Έχουμε δώσει περίπου 250 δισ. στην Ουκρανία σε δάνεια. Αναλάβαμε και το χρέος της στο ΔΝΤ», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

«Οι Σοβιετικές Δημοκρατίες έπρεπε να αποκηρύξουν τα σοβιετικά περιουσιακά στοιχεία, όμως το Κίεβο δεν επικύρωσε τη συμφωνία, ούτε την εφάρμοσε. Όλα τα σοβιετικά περιουσιακά στοιχεία τα κράτησε για τον εαυτό του», είπε και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία παρόλα αυτά συνέχισε να αποδίδει όλα τα δικαιώματα και τις συμφωνίες στην Ουκρανία. Θυμάστε τον εκβιασμό των ουκρανικών αρχών όταν προσπάθησαν να κλέψουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Από τα πρώτα βήματα, λοιπόν, διεκδίκησαν την αυτονομία τους αποκηρύσσοντας όλα όσα μας ένωναν.  

Οι Ριζοσπάστες της Ουκρανίας προσπάθησαν να σφετεριστούν τη Δύση για να κρατήσουν τα κλοπιμαία». Παράλληλα, απευθυνόμενος στους ουκρανούς ηγέτες, είπε: «Θέλετε την απόσχιση; Λοιπόν, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό».

Χώρα - μαριονέτα

 

Μίλησε για την κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας, είπε ότι χιλιάδες Ουκρανοί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ότι η χώρα έχει χάσει το ερευνητικό και βιομηχανικό της δυναμικό και πως όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της χώρας έχουν περιέλθει στα χέρια ενός δικτύου ξένων συμβούλων που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα και έχουν παρεισφρήσει στην κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τους σιδηροδρόμους, το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Oι Ουκρανοί τα γνωρίζουν όλα αυτά, ξέρουν ότι η χώρα τους είναι μια μαριονέτα, όπως είπε, καθώς και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπιέσει με διοικητικά μέτρα τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας», ανέφερε ο πρόεδρος Πούτιν, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας ότι δεν αφουγκράζεται τις ευαισθησίες του ουκρανικού λαού.

Κατηγόρησε τους Ουκρανούς ότι στέλνουν σαμποτέρ για να καταστρέψουν κρίσιμα στοιχεία, με την υποστήριξη ξένων δυνάμενων και με κύριο στόχο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Υποστηρίζουν, όπως είπε, για τους Ουκρανούς, ότι μπορούν να κρατήσουν τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς κάτω από το έδαφος, θεωρώντας, όπως είπε, ότι με την υποστήριξη της Δύσης μπορούν να αντιπαρατεθούν με τη Ρωσία.