Η σκυτάλη του... τρόμου στην Ισπανία, με την πρόταση μομφής κατά Ραχόι

Η σκυτάλη του... τρόμου στην Ισπανία, με την πρόταση μομφής κατά Ραχόι

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Με... σκυταλοδρομία τρόμου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ μοιάζουν οι εξελίξεις και η παράλληλη κρίση αυτής της περιόδου σε Ιταλία και Ισπανία. Βλέπετε, δεν πρόλαβε να καθίσει ο κουρνιαχτός από το βέτο του προέδρου της πρώτης, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην κυβέρνηση που πρότειναν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λίγκα του Βορρά και τη σκυτάλη πήρε ήδη η μεθαυριανή κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ισπανική βουλή, για την πρόταση μομφής την οποία έχουν καταθέσει οι Σοσιαλιστές κατά του Μαριάνο Ραχόι. 

Ακόμη δε κι αν ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος καταφέρει να επιβιώσει, η πολιτική κρίση στη χώρα είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν. Ήδη, άλλωστε, το κόμμα των Podemos έχει διαμηνύσει πως στην περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, προτίθεται να καταθέσει σύντομα νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος. Οι δε Ciudadanos, που ναι μεν διαθέτουν μικρή κοινοβουλευτική δύναμη αλλά φέρονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, προβάλλουν καθημερινά το αίτημα των πρόωρων εκλογών, έστω κι αν δηλώνουν ότι δεν θα πουν «ναι» στις προτάσεις τόσο των Σοσιαλιστών όσο και των Podemos.

Όχι, βεβαίως, ότι είναι δεδομένο πως η πρόταση μομφής του Πέδρο Σάντσεθ (ο οποίος επίσης δέχεται έντονη κριτική εντός του κόμματός του) θα απορριφθεί. Κι αυτό διότι παρά το «όχι» των Ciudadanos, οι Σοσιαλιστές και οι Podemos διαθέτουν μαζί 155 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι τους λείπουν 21 μέχρι τον «μαγικό» αριθμό των 176 (η βουλή διαθέτει 350 μέλη). Μπορούν, όμως, βάσιμα να ελπίζουν στη στήριξη δύο εκ των καταλανικών κομμάτων που ανήκουν στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, του ERC και του PdeCat, τα οποία έχουν κάθε λόγο να θέλουν να εκδικηθούν τον Ραχόι και την κυβέρνησή του για τη σιδηρά πυγμή που επέδειξε μετά το δημοψήφισμα και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Εφόσον αυτό συμβεί, το άθροισμα αυξάνεται σε 172, μόλις 4 ψήφους δηλαδή μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία. 

Σε αυτή την περίπτωση, όλα θα κριθούν από την ψήφο που θα δώσουν οι 5 εκπρόσωποι του (συντηρητικού και μέλους της ομάδας των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή) βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV. Μέχρι σήμερα, είναι γεγονός ότι έχουν στηρίξει τον Ραχόι στον προϋπολογισμό και τα άλλα κρίσιμα θέματα, ενώ και στην υπόθεση της Καταλονίας τήρησαν μετριοπαθή στάση, όμως τώρα δέχονται πιέσεις να αλλάξουν ρότα -και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τελικώς θα το πράξουν, ακόμη και την τελευταία στιγμή, καθώς το παρασκηνιακό παζάρι είναι σκληρό και έντονο. 

Στο μεταξύ, πάντως, είναι σίγουρο ότι η Ιταλία θα έχει δώσει πάλι την αφορμή για να στραφούν προς αυτή τα φώτα της δημοσιότητας και των αναλυτών, παίροντας ξανά τη σκυτάλη στα χέρια της. Ήδη, για του λόγου το αληθές, από χθες το απόγευμα διακινείται έντονα η φήμη ότι ενδέχεται οι πολιτικές εξελίξεις να επιταχυνθούν και οι πολίτες της χώρας να κληθούν στις κάλπες στην καρδιά του καλοκαιριού -ήτοι, στις 29 Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου. Αν δε, στο μεταξύ, έχει δεχθεί κάποιο νέο πλήγμα ή, πολύ περισσότερο, έχει πέσει και η κυβέρνηση της Μαδρίτης, το θερμόμετρο στην Ευρώπη θα χτυπήσει κόκκινο. 

Και τότε, ο ύπνος και οι διακοπές θα είναι το πιο ασήμαντο από αυτά που θα χάσουν η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και ο Μάριο Ντράγκι...

Stoyan Nenov, Pool Photo via AP