Η συμφωνία των «4» της Μεσογείου και η πίεση του Νότου στην ΕΕ για δραστική απάντηση
Ενεργειακή κρίση

Η συμφωνία των «4» της Μεσογείου και η πίεση του Νότου στην ΕΕ για δραστική απάντηση

Σε οριακό σημείο πλέον κινείται η οικονομία στον πλανήτη εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις επιπτώσεις στην ενέργεια να είναι εκτός ελέγχου. 

Το Μέγαρο Μαξίμου παρά τα μέτρα που εξήγγειλε, αναγνωρίζει ότι το ζήτημα δε λύνεται. Το πλέγμα των ανακοινώσεων θα βοηθήσει αλλά δεν επιλύσει το πρόβλημα που εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι» στα πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Με δεδομένο το παραπάνω σκεπτικό, στο πρωθυπουργικό γραφείο επιμένουν ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη  συνένωση των δυνάμεων όλων των χωρών μελών.

«Η αναταραχή, όμως, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», ανέφερε στο τηλεοπτικό του μήνυμα της Τετάρτης  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόλαυτα η Ευρώπη για μία ακόμα φορά δε δείχνει σημάδια ομοψυχίας σε αυτόν τον τομέα, μια και τα συμφέροντα κάθε χώρας είναι διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πρωί της Παρασκευής συναντιούνται στη Ρώμη οι πρωθυπουργοί  Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας, Πέδρο Σάντσεθ της Ισπανίας και Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας και με τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος είναι να   διαμορφώσουν οι χώρες του μεσογειακού νότου μια κοινή γραμμή ως προς τις αναγκαίες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις για την ενέργεια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η χώρα μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία), έχει ταχθεί υπέρ της κοινής αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια προτείνεται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο στα πρότυπα των εμβολίων κατά του Covid και το οποίο μπορεί κάλλιστα να γίνει και στην παρούσα φάση. Μια επιλογή με την οποία ήδη συμπλέουν αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ και ανάμεσα στους είναι οι τέσσερις του νότου, κάτι που θα επαναβεβαιωθεί το πρωί της Παρασκευής. 

Η Ελλάδα έχει αρχίσει και μειώνει σταδιακά την παροχή του ρωσικού αερίου, αυξάνοντας την αγορά υγροποιημένου αερίου το οποίο μεταφέρεται από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας αλλά και ενισχύοντας τη ροή από τον αγωγό TAP με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε  ήταν από τους πρώτους  πρωθυπουργούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πριν  ακόμα αρχίσει η ρωσοουκρανική κρίση,  είχε μιλήσει για την ανάγκη προμήθειας υγροποιημένου αερίου (LNG) και είχε αναφερθεί στη συμφωνία που είχε κάνει η χώρα μας με την Αίγυπτο. 

Διαβάστε ακόμα:

Η ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο της τετραμερούς Μητσοτάκη, Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα την Παρασκευή