Η τρομοκρατία επανακάμπτει στην Τουρκία
AP
AP
Κωνσταντινούπολη

Η τρομοκρατία επανακάμπτει στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε αρχικά για την εκτέλεση μίας τρομοκρατικής ενέργειας, την πρώτη μεγάλη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία χρόνια, εάν επιβεβαιωθεί. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια γυναίκα καμικάζι ως υπεύθυνη για την επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, δείχνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται το καθεστώς.

Παρά τις συχνές αναφορές του ερντογανικού καθεστώτος στον κίνδυνο της τρομοκρατίας, τα τελευταία χρόνια δεν είχε σημειωθεί κάποια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση. Αυτό έδινε τη δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να ισχυρίζεται πως η παρουσία και οι ενέργειες του είναι εκείνες που αποτρέπουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια η χώρα είχε πληγεί από την τρομοκρατία.

Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του αιώνα, τον Οκτώβριο του 2010, μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας είχε πραγματοποιηθεί στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, δίχως να επιβεβαιωθούν οι υπεύθυνοι. Η ακραία οργάνωση “Τα Γεράκια της Ελευθερίας” ανέλαβε την ευθύνη, όπως κι μίας ακόμα επίθεσης έναν χρόνο αργότερα, στα ανατολικά, τον Σεπτέμβριο του 2011.

Μετά από επιθέσεις στο Γκαζιαντέπ και στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας το 2012 και το 2013 αντίστοιχα, τον Ιανουάριο του 2015, έγκυος-καμικάζι ζώστηκε με εκρηκτικά που ανατινάχθηκαν στην πλατεία Σουλταναχμέτ, κοντά στο Μπλε Τζαμί. Η Άγκυρα ανέφερε τότε πως το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, δίχως όμως να υπάρξει ανάληψη της ευθύνης από την τζιχαντιστική οργάνωση. Τον Ιούλιο ωστόσο πραγματοποιήθηκε η πολύνεκρη επίθεση στο Σουρούτς, στα νότια της Τουρκίας, με ευθύνη του «Ισλαμικού Κράτους».

Τον Μάρτιο του 2016, από την επίθεση καμικάζι στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τέσσερις τουρίστες από το Ισραήλ και το Ιράν χάνουν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες τραυματίζονται. Το τουρκικό καθεστώς αποδίδει την επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτύρεται πως έχει στοχοποιηθεί η χώρα του.

Τον Ιούνιο του 2016, ένα παγιδευμένο όχημα στην Κωνσταντινούπολη κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ενώ μία τριπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο “Ατατούρκ” σήμανε τον θάνατο δεκάδων. Αν και δεν ανελήφθη η ευθύνη από κάποια οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ως ο ένοχος της επίθεσης.

Τον Αύγουστο του 2016 στα ανατολικά της Τουρκίας, στο Γκαζιαντέπ, η επίθεση ενός ανήλικου οδήγησε στην απώλεια 50 ανθρώπων. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς μία βομβιστική επίθεση έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη είχε ως αποτέλεσμα 29 νεκρούς, ενώ μία επίθεση σε λεωφορείο στην Καισαρεία στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους. Λίγο αργότερα η δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ παραλίγο να στοιχίσει στις σχέσεις των δύο κρατών.

Τον Ιανουάριο του 2017, 39 οι πυροβολισμοί στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης, Ρέινα, σήμανε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα περισσότερων. Ο δράστης συνδέθηκε με το Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής ενέργειας. Η επίθεση της πρωτοχρονιάς στο Ορτακιόι τότε, στιγμάτισε την Πόλη ως έναν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων.