Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έχουν εκπαιδεύσει και οπλίσει τους Χούθι της Υεμένης (Φωτογραφία αρχείου)
Η τρομοκρατική απειλή του Ιράν και οι Χούθι
AP Photo/Vahid Salemi, File
AP Photo/Vahid Salemi, File
Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης έχουν εκπαιδεύσει και οπλίσει τους Χούθι της Υεμένης (Φωτογραφία αρχείου)

Η τρομοκρατική απειλή του Ιράν και οι Χούθι

Ήταν από τους πρώτους «πληρεξουσίους» του Ιράν που πανηγύρισαν για τις ωμότητες της 7ης Οκτωβρίου, εκτοξεύοντας πυραύλους cruise και drone κατά του Ισραήλ και χτυπώντας έως σήμερα 60 αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ και τη Συρία. Οι σιίτες Χούθι, σκέλος του επονομαζόμενου «άξονα της αντίστασης» των Αγιατολάχ και «βουτηγμένοι» από το 2015 στον εμφύλιο της Υεμένης, είναι κάθε άλλο παρά περιφερειακό πρόλβημα όπως έρχεται να επιβεβαιώσει η κατάληψη του εμπορικού πλοίου «Galaxy Leader» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει «επενδύσει» στους Χούθι επιδιώκοντας να ελέγξει δύο καίρια περάσματα, τα Στενά του Ορμούζ και τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ που οδηγούν από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί βόρεια στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και η Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν από τις πλέον σημαντικές οδούς ναυσιπλοΐας για την παγκόσμια οικονομία και υπό αυτό το πρίσμα οι Χούθι αποτελούν «στρατηγικό πλεονέκτημα» για το Ιράν. Κατά τον πολυετή εμφύλιο στην Υεμένη, η ναυσιπλοΐα στα Στενά απειλήθηκε συστηματικά. 

«Για τις δυτικές χώρες ήταν ή θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο ότι οι Χούθι δεν είναι περιφερειακό πρόβλημα, ούτε πρόβλημα της Υεμένης, ούτε της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ένα διεθνές πρόβλημα» επισήμανε ο έφεδρος συνταγματάρχης Σαούλ Σάι, ανώτερος συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Αντιτρομοκρατίας (ICT), του Πανεπιστήμιο Ράιχμαν και πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ κατά τη διαδικτυακή ενημέρωση που παρείχε τη Δευτέρα προς διεθνή μέσα ενημέρωσης για τους Χούθι και την απειλή του Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτίστως, αλλά και άλλες χώρες, πρέπει να αντιδράσουν έναντι των προκλήσεων που πηγάζουν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, καθώς εάν αυτές δεν αντιμετωπιστούν και τα μέσα αποτροπής δεν είναι ισχυρά ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης που δεν θα αφορά μόνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα, αλλά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για περιφερειακή σύγκρουση, κατά τον ίδιον. «Αν δεν τους αποτρέψουμε, θα δούμε σύντομα κλιμάκωση», υπογράμμισε.

Ο «άξονας του κακού» που έχει οικοδομήσει και οπλίζει το Ιράν στη Μέση Ανατολή δεν συνιστά τη μόνη απειλή για το Ισραήλ, την περιοχή και τη Δύση. Στρατηγικός στόχος ήταν και παραμένει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και στην επίτευξή του δυστυχώς έρχεται όλο και πιο κοντά, δήλωσε ο Σαούλ Σάι στο πλαίσιο της απάντησής του σε ερώτηση του Liberal αναφορικά με το πώς μπορεί να διαμορφωθεί μία συντονισμένη περιφερειακή και διεθνής αντίδραση έναντι της στρατηγικής και των ευρύτερων στόχων του Ιράν.

Μιλώντας για το μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον του Ιράν, ο έφεδρος συνταγματάρχης και ακαδημαϊκός Σαούλ Σάι παρέπεμψε στον όρο στον οποίο είχε αναφερθεί πρώτος προ ετών ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας περί «Σιιτικής Ημισελήνου» για να περιγράψει την επιδίωξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας για μία Μέση Ανατολή που θα κυριαρχείται από την ίδια και τους συμμάχους της.

Σημείωσε πως όπως βλέπουμε τον χάρτη από το Ιράν προς το Ιράκ στα δυτικά φθάνουμε στη Συρία που παραμένει ένα αποτυχημένο κράτος και βρίσκεται υπό την επιρροή της Τεχεράνης και η οποία αποτελεί για αυτήν μία βάση στην περιοχή, όπως φυσικά και ο Λίβανος με την κυριαρχία της Χεζμπολάχ, ενώ στα νότια βρίσκονται οι Χούθι και η παλαιστινιακή Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

Αυτό είναι το «όραμα» του Ιράν και ως προς το πώς το υλοποιεί επισημαίνει πως το κύριο μέσο είναι οι πόλεμοι δι' αντιπροσώπων. Ένας άλλος στρατηγικός στόχος, παρατηρεί, στον οποίο το Ιράν πλησιάζει όλο και πιο κοντά, είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων.

«Δυστυχώς οφείλω να πω ότι αν ανατρέξετε στην ιστορία από το 1979 και την επανάσταση του Χομεϊνί, το Ιράν βρίσκεται συνεχώς υπό κυρώσεις. Οι κυρώσεις δεν αρκούν για να αποτρέψουν το Ιράν και είναι απαραίτητο να το κατανοήσουμε. Έτσι, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αποτραπούν είναι οι πράξεις» τονίζει.

Αποσαφηνίζει ότι εννοεί «στρατιωτικές απαντήσεις στις προκλήσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει το Ιράν μέσω των πληρεξουσίων του και αν αυτό δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να ασκηθεί στρατιωτική πίεση σε ιρανικούς στόχους».

«Νομίζω ότι αυτό θα είναι το απόλυτο μήνυμα ότι το Ιράν θα πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική και την πολιτική του συμπεριφορά στην περιοχή και πέραν αυτής» καταλήγει. 

Ο Σαούλ Σάι επισήμανε ακόμη κατά την ενημέρωση προς τον Τύπο πως το Ισραήλ βρίσκεται σε μία πολυμέτωπη σύγκρουση με το Ιράν. Βασικό πεδίο είναι η Λωρίδα της Γάζας αλλά σε ημερήσια βάση πολεμά τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, ενώ εξαπολύονται επιθέσεις και από τη Συρία, καθώς και από τους Χούθι που από την 7η Οκτωβρίου έχουν επιτεθεί τέσσερις φορές κατά του Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, drone και πυραύλους cruise, χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιχειρησιακές τακτικές με τις οποίες στόχευαν τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ισραηλινή αεράμυνα κατέρριψε τους πυραύλους. Όμως η απειλή δεν αγγίζει μόνο το Ισραήλ, επισήμανε ο Σαούλ Σάι αναφέροντας ότι drone έχει χτυπήσει και την αιγυπτιακή πλευρά στην Τάμπα, και σημειώνοντας πως σε κίνδυνο τίθεται ολόκληρη η περιοχή -Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία και σαφώς η Σαουδική Αραβία.

Οι Χούθι απειλούν πλέον να ανοίξουν μέτωπο και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου και κατελήφθη πριν τρεις ημέρες το βρετανικής ιδιοκτησίας και ιαπωνικής διαχείρισης πλοίο «Galaxy Leader». Στο 25μελες πλήρωμα βρίσκονται υπήκοοι Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Φιλιππίνων και Μεξικού, όχι Ισραηλινοί πολίτες.