Ιαπωνική ICOM:  Δεν τους παράγουμε εδώ και 10 χρόνια - Πώς οργανώθηκαν οι ανατινάξεις συσκευών
Εκρήξεις ασυρμάτων στο Λίβανο

Ιαπωνική ICOM: Δεν τους παράγουμε εδώ και 10 χρόνια - Πώς οργανώθηκαν οι ανατινάξεις συσκευών

Η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM ανακοίνωσε σήμερα πως έχει πάψει να παράγει «εδώ και περίπου δέκα χρόνια» τους ασυρμάτους που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν χθες Τετάρτη στον Λίβανο σκοτώνοντας είκοσι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 450, ανάμεσά τους μέλη του κινήματος Χεζμπολάχ, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως τους παγίδευσε με εκρηκτικά.

«Ο IC-V82 ήταν φορητός ασύρματος που παραγόταν και εξαγόταν, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, από το 2004 ως τον Οκτώβριο του 2014. Έπαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, και έκτοτε η εταιρεία μας δεν τον διαθέτει στην αγορά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ICOM, αντιδρώντας σε πληροφορίες της εφημερίδας New York Times και ισραηλινών ΜΜΕ, που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο μοντέλο.

«Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της κύριας μονάδες διακόπηκε και η ολογραφική σφραγίδα που επιτρέπει να διαχωρίζονται τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις δεν ήταν τοποθετημένη, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν προμήθευσε η εταιρεία μας», πάντα σύμφωνα με την ιαπωνική κατασκευάστρια.

Πρόσθεσε πως τα προϊόντα της που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού διατίθενται αποκλειστικά μέσω διανομέων με τους οποίους έχει κλείσει συμφωνίες.

«Όλοι οι ασύρματοί μας παράγονται από τη θυγατρική μας (...) Wakayama ICOM Inc., στον νομό Ουαγιακάμα, με βάση αυστηρό σύστημα διαχείρισης», που έχει διεθνή πιστοποίηση και εγγυάται ότι «δεν χρησιμοποιούνται άλλα μέρη από τα εγκεκριμένα από την εταιρεία μας», συνεχίζει η ανακοίνωση. Εξάλλου, «όλοι οι ασύρματοι κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο», και πουθενά «στο εξωτερικό».

Οι πολύνεκρες εκρήξεις γουόκι-τόκι της Χεζμπολάχ σημειώθηκαν την επομένη αυτών βομβητών που χρησιμοποιούσαν ιδίως μέλη του σιιτικού κινήματος, την ώρα που γίνονταν οι κηδείες τεσσάρων από τα 12 θύματα, σε νότιο προάστιο του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ απέδωσε τις δυο σειρές εκρήξεων στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου δεν έχει κάνει απολύτως κανένα σχόλιο δημόσια. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τα δυο μέρη εναντίον «κλιμάκωσης οποιασδήποτε φύσης», καθώς εντείνεται η ανησυχία πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στον Λίβανο.

Είκοσι νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων 

Νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές του επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολάχ στοίχισε χθες Τετάρτη τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450 σε όλο τον Λίβανο, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα ανησυχίας για το ξέσπασμα πολέμου με το Ισραήλ, ενώ αναμένεται σήμερα ομιλία του ηγέτη του σιιτικού κινήματος, που πρόσκειται στο Ιράν.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν έχει τραυματιστεί εξαιτίας των εκρήξεων, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην παράταξή του, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για τις εκρήξεις που η Χεζμπολάχ αποδίδει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ήταν μοιραίες για πολλά στελέχη της.

Χθες βράδυ, το λιβανικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι «το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (...) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450».

Το νέο κύμα εκρήξεων ακολούθησε τη σειρά επιθέσεων της προηγουμένης και την ταυτόχρονη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ πως οι στόχοι του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πλέον επεκτείνονται και συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Χωρίς να αναφερθεί στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετακινείται «προς βορρά», όπου είναι στην πράξη καθημερινές οι φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να φύγουν και στις δύο πλευρές της μεθορίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι.

Στη Βηρυτό, ασύρματοι εξερράγησαν ταυτόχρονα χθες σε νότια προάστια, τη στιγμή που γίνονταν οι κηδείες τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ τα οποία έχασαν τη ζωή τους την προηγουμένη εξαιτίας εκρήξεων βομβητών, ανέφεραν πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Οι νέες εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους παρευρισκόμενους στις κηδείες και πολλοί έσπευσαν να καλυφθούν.Προχθές Τρίτη, οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, συστήματος αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί το ισλαμιστικό κίνημα, σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν από 2.750 ως 2.800 άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο στα σύνορα, για να υποστηρίξει τη Χαμάς, όπως τονίζει.Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει ως εδώ κανένα απολύτως σχόλιο δημόσια για τις εκρήξεις, που βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου.

Πώς οργανώθηκε η επιχείρηση «ανατίναξης» των βομβητών

Σύμφωνα με το Reuters μπορεί το Ισραήλ να μην έχει σχολιάσει τις εκρήξεις χιλιάδων βομβητών μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ωστόσο η επίθεση έφερε στο προσκήνιο την επίλεκτη μονάδα «8200» του Ισραήλ.

Πρόκειται για τη μονάδα πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ η οποία συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον έναν χρόνο προετοιμαζόταν η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με πηγές, η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εισαγάγουν εκρηκτικό υλικό εντός της διαδικασίας κατασκευής.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο διευθυντής ερευνών στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ δήλωσε πως δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

«Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου»

Σύμφωνα με τον Άμος Χαρέλ της κεντροαριστερής εφημερίδας Haaretz, οι εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας του λιβανικού κινήματος έχουν πλέον φέρει «το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου».

Στην άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, ο Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ, εκτίμησε πως οι επιθέσεις αυτές προμηνύονται ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.Πηγή στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν ανήκαν σε παρτίδα που εισήχθη πρόσφατα» από το κίνημα και αποτελείτο «από 1.000 συσκευές».

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που διενεργείται από τις λιβανικές αρχές, οι συσκευές αυτές είχαν «προγραμματιστεί εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες τοποθετημένες πλάι στις μπαταρίες τους», δήλωσε πηγή στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

Ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός του Middle East Institute, εκτίμησε μέσω X ότι «η Μοσάντ», η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, «παρεισέφρησε στην αλυσίδα εφοδιασμού» της Χεζμπολάχ.Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή, για να συζητήσει τη σειρά εκρήξεων στον Λίβανο.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε χθες τις «επιθέσεις» με τη χρήση παγιδευμένων βομβητών, εκφράζοντας την «μεγάλη ανησυχία» του για την κατάσταση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «θορυβημένος» καλώντας να αποφευχθεί περαιτέρω «κλιμάκωση», ενώ η Ουάσιγκτον επίσης προειδοποίησε εναντίον κάθε «κλιμάκωσης».Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως ευθύνεται και για τη νέα σειρά εκρήξεων στον Λίβανο κάνοντας λόγο περί «απειλής» για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή του να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο, διαμηνύοντας πως θα εγγυηθεί οι εκτοπισμένοι πολίτες του να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά.

Οι βασικοί διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου ως τώρα ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», και στον βορρά και στον νότο, και «το καθήκον μας είναι σαφές: να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του βορρά σώων στα σπίτια τους», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ.

Τις δηλώσεις του λίγο ως πολύ επανέλαβαν, σε χωριστές τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες για την αποτροπή νέου πολέμου

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε επίσκεψη στο Κάιρο, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και της Χαμάς να επιδείξουν την «πολιτική βούληση» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά τους, αντιπρόσωποι της αμερικανικής, της γαλλικής, της γερμανικής, της ιταλικής και της βρετανικής διπλωματίας θα συναντηθούν εντός της ημέρας στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την κατάσταση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Χθες η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις για να «καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες» της Χαμάς και τα «κυκλώματα χρηματοδότησής της».

Έναυσμα αυτού του πολέμου, ο οποίος πλέον διανύει την 349η ημέρα του, ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών και συμπεριλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων τρομοκρατών στη Γάζα, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters