Ημέρα σημαντικών εξελίξεων για το Brexit - Το κοινοβούλιο θέλει να άρει το αδιέξοδο

Ημέρα σημαντικών εξελίξεων για το Brexit - Το κοινοβούλιο θέλει να άρει το αδιέξοδο

Τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας και της διαδικασίας του Brexit αναλαμβάνουν για σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές και όχι η κυβέρνηση, όπως είθισται.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι αποψινές διαδοχικές ψηφοφορίες (8 τον αριθμό) στη Βουλή των Κοινοτήτων συνιστούν ανοιχτή  αμφισβήτηση της ηγεσίας της Τερέζα Μέι, όπως επεσήμανε χθες ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση.

Ξεχωρίζουν, οι προτάσεις για Τελωνειακή ένωση, το σχέδιο για Κοινή Αγορά, το δεύτερο δημοψήφισμα και αυτό της ανάκλησης του άρθρου 50. 

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ψηφοφορία που έχει περισσότερες πιθανότητες να υπερισχύσει αναφέρεται σε ένα ήπιο Brexit που θα περιλαμβάνει τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. και, ίσως, ευθυγράμμιση με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Όποια από τις προτάσεις λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ψήφων θα τεθεί ξανά προς συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή, ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να να την εφαρμόσει και να την προωθήσει και στις Βρυξέλλες ως εναλλακτική λύση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Στιβ Μπριν, ο οποίος παραιτήθηκε την Δευτέρα προκειμένου να στηρίξει τις ενδεικτικές ψηφοφορίες, δήλωσε στο BBC ότι περισσότερα από 12 ακόμη στελέχη είναι έτοιμα να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, αν δεν τους δοθεί ελευθερία ψήφου. «Πρέπει όλοι οι βουλευτές να επιλέξουν ελεύθερα. Αυτό είναι μεγαλύτερο από εμάς, μεγαλύτερο από τα κόμματα. Πρέπει να βάλουμε πρώτα την πατρίδα» τόνισε.

Την ίδια ώρα, η πίεση προς την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί αυξάνεται με τους Financial Times να κάνουν λόγο για «συζητήσεις της πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες της  για το χρονοδιάγραμμα της παραίτησής της». Ωστόσο αυτό ενδεχομένως να μην ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα, όπως ήθελαν οι πληροφορίες, αλλά μετά την τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας της, μεταδίδουν οι Financial Times.  «Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η εντύπωση πως ορισμένοι βουλευτές όπως ο Μπόρις Τζόνσον στηρίζουν τη συμφωνία, έχοντας άλλα κίνητρα κατά νου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πολιτικός συντάκτης των FT, Τζορτζ Πάρκερ στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Ο συντάκτης των FT προσθέτει ότι «η Μέι θα ανακοινώσει τις προθέσεις μετά το πέρας της ψηφοφορίας για την συμφωνία της με τις Βρυξέλλες δεδομένου ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους σκληρούς του Brexit και την ίδια»/ 

Σήμερα άλλωστε η Μέι αναμένεται να μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής 1922 του Ανώτατου Κοινοβουλευτικού των Συντηρητικών, όμως είναι αμφίβολο αν θα «ανοίξει τα χαρτιά της». 

Σημειώνεται ότι δυο από τους σκληρότερους υποστηρικτές του Brexit ο Τζονσον και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ έδειξαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία, η οποία ενδεχομένως να έρθει ακόμα και αύριο προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Χθες, ο Μογκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του European Research Group (ERG)  δήλωσε ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρωθεί το Brexit, είναι πρόθυμος να ψηφίσει το σχέδιο της Μέι. «Πάντα πίστευα ότι το άτακτο Brexit είναι προτιμότερο από το σχέδιο της Μέι. Ενώ με σημερινό του άρθρο στη Daily Mail εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει τη συμφωνία. 

Ο Τζόνσον δήλωσε αργά χθες το βράδυ «αν ψηφίσουμε υπέρ της συμφωνίας υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουμε μέρος της κοινής αγοράς ή της τελωνειακής ένωσης, αν όμως την καταψηφίσουμε για τρίτη φορά τότε υπάρχει κίνδυνος να μην φύγουμε ποτέ».

Υπέρ μακράς παράτασης ο Τουσκ

Mε φόντο τα παραπάνω, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι  ανοικτό σε μια μακρά παράταση του Brexit, επισημαίνοντας στους βουλευτές ότι δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τους Βρετανούς που θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τους έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για ανάκληση του άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ή την αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Τουσκ.

Όπως αναφέρει το Reuters, μετά την σύντομη ομιλία του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση, εάν η Βρετανία επιθυμεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της.

Εξάλλου, η εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει σήμερα πως η παράταση της εξόδου μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 με την προϋπόθεση να υπάρξει μια νέα πολιτική διαδικασία πριν τη 12η του επόμενου μήνα, όπως εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα.

AP Photo