Ινδία: Εργοστάσιο της Foxconn αρνείται να προσλάβει παντρεμένες γυναίκες

Ινδία: Εργοστάσιο της Foxconn αρνείται να προσλάβει παντρεμένες γυναίκες

Τη διενέργεια έρευνας από την πολιτεία Ταμίλ Ναντού ζητά η ινδική κυβέρνηση, μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία Foxconn, προμηθευτής της Apple, φέρεται να ακολουθεί πολιτική διακρίσεων στις προσλήψεις, απορρίπτοντας παντρεμένες γυναίκες που ζητούν να εργαστούν στο εργοστάσιο που συναρμολογεί τα iPhone.

Μια έρευνα του Reuters υποστήριζε ότι η Foxconn αρνούνταν στις παντρεμένες γυναίκες να εργαστούν στο κύριο εργοστάσιό της στην Ινδία, επικαλούμενη τις μεγαλύτερες ευθύνες που έχουν σε σύγκριση με τις ανύπαντρες γυναίκες.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι ο νόμος «ορίζει σαφώς ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις κατά την πρόσληψη ανδρών και γυναικών εργαζομένων», μεταδίδει το BBC.

Η Foxconn, ο μεγαλύτερος προμηθευτής των iPhone της Apple, δημιούργησε το πρώτο της εργοστάσιο στο Ταμίλ Ναντού το 2017, αλλά έκτοτε επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ινδία. Το 2023, άρχισε να συναρμολογεί το iPhone 15 στο κρατίδιο και νωρίτερα φέτος, η Foxconn συνεργάστηκε με την Google για να κατασκευάσει smartphones Pixel.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι αναφορές σχετικά με τις πρακτικές προσλήψεων της εταιρείας στην Ινδία είναι ανησυχητικές, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν στα εργοστάσιά της ευκαιρίες απασχόλησης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι υπεύθυνοι προσλήψεων και πηγές από το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της Foxconn «ανέφεραν τις οικογένειες ευθύνες, την εγκυμοσύνη και τις μεγαλύτερες απουσίες ως λόγους για τους οποίους η Foxconn δεν προσλαμβάνει παντρεμένες γυναίκες στο εργοστάσιο».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία μπαίνει στο στόχαστρο έρευνας για τις εργασιακές της πρακτικές.

Το 2018, μια οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ είχε κατηγορήσει την εταιρεία για υπερβολικές ώρες εργασίας και χαμηλές αμοιβές στο εργοστάσιό της στην Κίνα όπου κατασκευάζονταν προϊόντα για την Amazon. Το 2022, στο εργοστάσιο iPhone στην Κίνα σημειώθηκαν διαμαρτυρίες από εργαζόμενους που ισχυρίστηκαν ότι δεν τους είχαν καταβληθεί δεδουλευμένα.

Πηγή: BBC