ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία: Επικριτικό σχέδιο ψηφίσματος για τα πυρηνικά του Ιράν

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία: Επικριτικό σχέδιο ψηφίσματος για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι ΗΠΑ και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στην IAEA με το οποίο επικρίνουν την Τεχεράνη για την έλλειψη συνεργασίας, όπως έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.

«Το κείμενο κατατέθηκε τη νύκτα», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε και δεύτερη πηγή.

Το επικριτικό σχέδιο απόφασης, το πρώτο από τον Ιούνιο του 2020, ζητεί από το Ιράν «να συνεργαστεί» με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και επικεντρώνεται στα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις της χώρας.

Η ημερομηνία της ψηφοφορίας επί του σχεδίου απόφασης δεν είναι γνωστή, αλλά, σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Σε μια δήλωση που έκανε τη Δευτέρα κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ που διεξάγεται στη Βιέννη, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, επέκρινε την έλλειψη «τεχνικά αξιόπιστων» απαντήσεων από το Ιράν.

«Ελπίζω ότι μετά τις διαβουλεύσεις αυτής της εβδομάδας, θα δεσμευθούμε στην επίλυση του προβλήματος μια και καλή διότι δεν θα εξαφανιστεί», υπογράμμισε ο Γκρόσι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, που είχε στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο. Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και επανέφερε τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Το σχέδιο απόφασης αποφεύγει να καταδικάσει έντονα το Ιράν προκειμένου να αφήσει ανοικτή την πόρτα του διαλόγου, σημείωσαν ειδικοί.

Η Τεχεράνη επέκρινε τη Δευτέρα μια «μη εποικοδομητική» πρωτοβουλία η οποία ενδέχεται να έχει «αρνητικές επιπτώσεις τόσο στον γενικό προσανατολισμό της συνεργασίας μας με την ΙΑΕΑ όσο και στις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με τον Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση ψηφίσματος.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ κατήγγειλε στο Twitter μια «αντιπαραγωγική» ενέργεια, με την οποία η Μόσχα «δεν θα έχει καμία σχέση».

Ξεκάθαρη προειδοποίηση

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει από το Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΙΑΕΑ να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Αναμένουμε από το Συμβούλιο των Κυβερνητών να εκδώσει μια ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το καθεστώς στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει ότι, αν συνεχίσουν την προκλητική τους πυρηνική πολιτική, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα», σημείωσε ο Μπένετ μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Μπένετ συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Γκρόσι στον οποίο είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ προτιμά να βρεθεί διπλωματική λύση στην αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλά είχε προσθέσει ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση.

ΕΜ