ΗΠΑ: «Ναι» στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για Κουβανούς επιχειρηματίες
shutterstock
shutterstock

ΗΠΑ: «Ναι» στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για Κουβανούς επιχειρηματίες

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη, ορισμένες ρυθμιστικές αλλαγές, ώστε να δοθεί αμερικανική οικονομική στήριξη στον εκκολαπτόμενο ιδιωτικό τομέα της Κούβας και να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρών επιχειρηματιών, σε αμερικανικές υπηρεσίες που βασίζονται στο διαδίκτυο.

Τα μέτρα έχουν χαρακτηριστεί μετριοπαθή αλλά επίκαιρα, τα οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα βοηθήσουν να δώσουν ώθηση στις εκκολαπτόμενες μικρές επιχειρήσεις του νησιού.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στους μικρούς επιχειρηματίες να ανοίξουν και να έχουν πρόσβαση σε αμερικανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από την Κούβα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μετά τις απαγορεύσεις που τέθηκαν σε ισχύ λίγο μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Οι Κουβανοί επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με έδρα τις ΗΠΑ, ιστότοπους ηλεκτρονικών πληρωμών, τηλεδιασκέψεις και υπηρεσίες πιστοποίησης ταυτότητας, που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες στον τομέα και αποτελούσαν σημαντικό εμπόδιο για τις μικρές επιχειρήσεις στην Κούβα.

Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην εκπλήρωση μιας μακροχρόνιας δέσμευσης της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει τους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες της Κούβας, δίνοντας σεβασμό στον μικρό αλλά ταχέως αναπτυσσόμενο ιδιωτικό της τομέα, παρά το αμερικανικό εμπάργκο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο επί δεκαετίες περιέπλεκε τις οικονομικές συναλλαγές της κουβανικής κυβέρνησης. 

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να υποστηρίξουμε την επέκταση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την επέκταση του επιχειρηματικού τομέα στην Κούβα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα μέτρα θα αποκλείουν Κουβανούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς και μέλη της κυβέρνησης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των πόρων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την κουβανική κυβέρνηση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αναφερθούν στο αν η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την παρουσία της Κούβας στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους κρατικούς χορηγούς της τρομοκρατίας.

Η Ρεπουμπλικανή αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Μαρία Ελβίρα Σαλαζάρ, μια Κουβανοαμερικανίδα νομοθέτης από τη Νότια Φλόριντα, επέκρινε γρήγορα την ανακοίνωση της δημοκρατικής κυβέρνησης.

«Η Διοίκηση Μπάιντεν δίνει τώρα στον «κουβανικό ιδιωτικό τομέα» πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X. «Αυτό θα γελοιοποιήσει την αμερικανική νομοθεσία, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση της ελευθερίας στο νησί και η καταστολή έχει ενταθεί».


Άνοιγμα στις επιχειρήσεις 

Η Κούβα κατηγορεί εδώ και καιρό το αμερικανικό εμπάργκο και τις συναφείς κυρώσεις, για δεκαετίες οικονομικής κρίσης που της άφησαν πρόσφατα, ελάχιστες μόνο επιλογές για να στηρίξει τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τέτοιες επιχειρήσεις - επί δεκαετίες ταμπού στην κομμουνιστική Κούβα - τώρα ανθούν στο νησί.

Οι νέοι κουβανικοί νόμοι που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2021 έχουν οδηγήσει στην ίδρυση πάνω από 11.000 μικρών επιχειρήσεων από τον Μάιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι οποίες κυμαίνονται από γωνιακά παντοπωλεία μέχρι υδραυλικές, μεταφορικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Οι κανονισμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την Τρίτη φαίνεται ότι αποσκοπούν στην ελάφρυνση ορισμένων από τις επιπλοκές που αντιμετωπίζει ο αναπτυσσόμενος ιδιωτικός τομέας.

Επιτρέπουν στις αμερικανικές τράπεζες να επεξεργάζονται και πάλι τις λεγόμενες μεταφορές κεφαλαίων «U-Turn», επιτρέποντάς τους να διακινούν χρήματα για Κουβανούς υπηκόους - συμπεριλαμβανομένων πληρωμών και εμβασμάτων - εφόσον οι αποστολείς και οι παραλήπτες δεν υπόκεινται στο αμερικανικό δίκαιο.

Τα μέτρα αυτά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο Τζον Κάβουλιτς, πρόεδρος του Εμπορικού και Οικονομικού Συμβουλίου ΗΠΑ - Κούβας, αλλά σημείωσε μια «κραυγαλέα παράλειψη» στην πολιτική: Οι κουβανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μειονεκτούν από την απαίτηση να χρησιμοποιούν τράπεζες σε τρίτες χώρες για να μεταφέρουν τα χρήματά τους.

«Όσο η χρηματοδότηση, οι επενδύσεις και οι πληρωμές πρέπει να δρομολογούνται μέσω τρίτων χωρών, η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις θα περιορίζει ακριβώς τη δραστηριότητα που δηλώνει ότι υποστηρίζει», δήλωσε ο Κάβουλιτς σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η ανακοίνωση της Τρίτης θα μπορούσε να προμηνύσει μια πιο σημαντική χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων και άλλων περιορισμών στην Κούβα, πέρα από τα μετριοπαθή βήματα που έχει ήδη κάνει ο Μπάιντεν από τότε που έγινε πρόεδρος.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν αποδώσει τον προσεκτικό χειρισμό των θεμάτων της Κούβας από τον Μπάιντεν, στην ανησυχία του ότι μια ηπιότερη προσέγγιση προς την Αβάνα, θα μπορούσε να τον πλήξει πολιτικά μεταξύ των έντονα αντικομμουνιστών Κουβανοαμερικανών ψηφοφόρων στη Φλόριντα, μια σημαντική πολιτεία-κλειδί που έχασε από τον Τραμπ στις εκλογές του 2020.