ΗΠΑ: Οι κυρώσεις μετατρέπουν τη Ρωσία σε μια κλειστή οικονομία

ΗΠΑ: Οι κυρώσεις μετατρέπουν τη Ρωσία σε μια κλειστή οικονομία

Οι τεράστιες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία μετατρέπουν τη Ρωσία σε μια κλειστή οικονομία που δεν έχει τα μέσα να παράγει δικά της καταναλωτικά και τεχνολογικά αγαθά, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, o αξιωματούχος, που διατήρησε την ανωνυμία του, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι περιορισμοί στο συνάλλαγμα που έθεσε η ρωσική κυβέρνηση σήμαιναν ότι η διεθνής αποτίμηση του ρωσικού νομίσματος η οποία μειώθηκε απότομα στις αρχές του πολέμου, αλλά έχει ανακάμψει κάπως τις τελευταίες ημέρες, δεν καθοριζόταν από την προσφορά και τη ζήτηση.

Η αναδυόμενη δραστηριότητα της μαύρης αγοράς έδειξε μια πολύ υποτιμημένη αξία του νομίσματος και την αδυναμία του ρωσικούς νομίσματος ως χρηματοπιστωτικού μέσου, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο δε συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός διάβρωσε την αγοραστική δύναμη του.
Παράλληλα, τόνισε ότι η διεθνής αποτίμηση του είναι αποσυνδεδεμένη από την απόδοση της ρωσικής οικονομίας λόγω των ελέγχων για τη διατήρηση του σπάνιου συναλλάγματος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι συντονισμένες κυρώσεις είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και οι εξωτερικοί αναλυτές προβλέπουν τώρα συρρίκνωση περίπου 10% στο ρωσικό ΑΕΠ φέτος. Επίσης, είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει θέμα με την επιβολή των κυρώσεων και τους ελέγχους των εξαγωγών μέχρι στιγμής, αλλά παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν παραβιάσεις.

Το ρούβλι είχε γίνει ένα νόμισμα βαθιάς απομείωσης όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, όπως παρατήρησε, σημειώνοντας ότι ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,5% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για μια σωρευτική αύξηση σχεδόν 6%.Η τιμή έναντι του δολαρίου έχει ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειές του από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να διατηρήσει τις ανθρωπιστικές εξαιρέσεις από τις κυρώσεις, δεδομένων των αυξανόμενων προβλημάτων επισιτιστικής ανασφάλειας και του ρόλου της Ρωσίας ως μεγάλου παραγωγού σιταριού.