Το Ιράν δεν παρέδωσε στη Ρωσία εκτοξευτές μαζί με τους βαλλιστικούς πυραύλους
AP newsroom/Russian Defense Ministry Press Service
AP newsroom/Russian Defense Ministry Press Service
Reuters

Το Ιράν δεν παρέδωσε στη Ρωσία εκτοξευτές μαζί με τους βαλλιστικούς πυραύλους

Ερωτήματα σχετικά με την επιχειρησιακή αξιοποίηση των βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς που παραχώρησε το Ιράν στη Ρωσία εγείρει το Reuters. 

Συγκεκριμένα, ανώνυμες πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ότι οι κινητοί εκτοξευτές που απαιτούνται για τη λειτουργία των εν λόγω πυραύλων δεν παραδόθηκαν ποτέ στη Ρωσία. 

Οι πηγές – ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των πληροφοριών και ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ – είπαν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Ιράν δεν προμήθευσε εκτοξευτές μαζί με τους πυραύλους Fath-360, οι οποίοι με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων στις γραμμές του μετώπου, όπως κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης, θέσεις διοίκησης, στρατώνες και αποθήκες καυσίμων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα και καθοδηγούνται μόνο κατά τα αρχικά στάδια της εκτόξευσης. Κατά συνέπεια, είναι λιγότερο ακριβείς από τους πυραύλους Κρουζ, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτυγχάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες – άνω των 3.200 χλμ./ώρα – πλησιάζοντας τους στόχους τους.

Ειδικοί ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν στάλθηκαν οι εκτοξευτές. Για παράδειγμα, η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να τροποποιήσει δικά της φορτηγά για να μεταφέρουν τους πυραύλους ή με την παρακράτηση των εκτοξευτών, το Ιράν αφήνει χώρο για νέες συνομιλίες με τις δυτικές δυνάμεις για την εκτόνωση της έντασης.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρείχε στη Μόσχα τους πυραύλους ή άλλα οπλικά συστήματα, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Κίεβο και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα όχι μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων, αλλά και για να καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας.

Διπλωματικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι την επόμενη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με σκοπό να συζητήσουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τις περιφερειακές εντάσεις και άλλες διαφορές και σημειώνουν ότι θα μπορούσε το Ιράν να παρακρατά τους εκτοξευτές ώστε να δώσουν λίγο χώρο σε αυτές τις συνομιλίες.