Ιράν και Ρωσία συνδέουν τα διατραπεζικά τους συστήματα εν μέσω δυτικών κυρώσεων
AP
AP

Ιράν και Ρωσία συνδέουν τα διατραπεζικά τους συστήματα εν μέσω δυτικών κυρώσεων

Το Ιράν και η Ρωσία έχουν συνδέσει τα διατραπεζικά τους συστήματα επικοινωνίας και μεταφοράς χρημάτων, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, καθώς τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα βρίσκονται αντιμέτωπες με τις δυτικές κυρώσεις.

Από το 2018, που επιβλήθηκαν εκ νέου οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, μετά την απόρριψη από την Ουάσινγκτον της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει αποσυνδεθεί από την υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT με έδρα το Βέλγιο, η οποία αποτελεί βασικό σημείο διεθνούς τραπεζικής πρόσβασης.

Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί σε ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πέρυσι.

«Οι ιρανικές τράπεζες δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν το SWIFT», δήλωσε ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Μοχσέν Καρίμι, στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Χρηματοπιστωτικός δίαυλος»

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή, ωστόσο, ο Καρίμι δήλωσε ότι «περίπου 700 ρωσικές τράπεζες και 106 από 13 διαφορετικές χώρες θα συνδεθούν με το σύστημα αυτό», χωρίς να αναφέρει τα ονόματα των ξένων τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Μοχάμαντ Φαρζίν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση. «Ο χρηματοπιστωτικός δίαυλος μεταξύ του Ιράν και του κόσμου αποκαθίσταται», έγραψε στο Twitter.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν ενεργήσει για να σφυρηλατήσουν στενούς διμερείς δεσμούς, καθώς και οι δύο πρωτεύουσες προσπαθούν να οικοδομήσουν νέες οικονομικές και διπλωματικές συνεργασίες αλλού.

Πρόβλημα ευημερίας και διαβίωσης

Η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κατεστημένο αντιμετωπίζει «απτό πρόβλημα ευημερίας και διαβίωσης» που δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς οικονομική ανάπτυξη.

«Στον σημερινό κόσμο, το καθεστώς χώρας σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική της δύναμη... Χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη για να διατηρήσουμε την περιφερειακή και παγκόσμια θέση μας», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.