Το Ιράν στο επίκεντρο των συνομιλιών των προέδρων ΗΠΑ - Ισραήλ
AP
AP

Το Ιράν στο επίκεντρο των συνομιλιών των προέδρων ΗΠΑ - Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ισαάκ Χέρτζογκ, πραγματοποίησαν συνομιλίες οι οποίες επικεντρώθηκαν στο Ιράν, με τους δύο ηγέτες να συζητούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς και το ζήτημα της προμήθειας ιρανικών όπλων στη Ρωσία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, από το Οβάλ Γραφείο, ο Χέρτζογκ τόνισε ότι ο ίδιος και ο Μπάιντεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της COP27 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα.

Ο Μπάιντεν έχει επιδιώξει να διαπραγματευτεί την επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία για τα πυρηνικά μετά την αποχώρηση του τότε προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το 2018.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει παραμερίσει τη διπλωματία, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη προμηθεύει drones στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα ο Χέρτζογκ αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της Ιρανής Μάχσα Αμινί, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, έχοντας συλληφθεί για τον τρόπο που φορούσε χιτζάμπ. 

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς το Ιράν συντρίβει τους πολίτες του, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και προμηθεύει άλλα, που σκοτώνουν αθώους πολίτες στην Ουκρανία. Η ιρανική πρόκληση θα είναι μεγάλη πρόκληση που θα συζητηθεί», τόνισε ο Χέρτζογκ.

Συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη συμφωνία Ισραήλ - Λίβανου που θα υπογραφεί αύριο Πέμπτη και αφορά στη δημιουργία μόνιμων θαλάσσιων συνόρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν στις διαπραγματεύσεις.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία. Χρειάστηκε πολύ θάρρος για να προχωρήσετε σε αυτό, χρειάστηκαν πραγματικά κότσια, καθώς και επίμονη διπλωματική προσπάθεια», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Χέρτζογκ ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον χθες Τρίτη. Συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τον υπουργό Εξωτερικών. Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

 

Πηγή: Reuters