Ισπανία: Έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω των κινεζικών διαστημικών «σκουπιδιών»
Shutterstock
Shutterstock

Ισπανία: Έκλεισε τον εναέριο χώρο της λόγω των κινεζικών διαστημικών «σκουπιδιών»

Η Ισπανία έκλεισε για λίγο τον εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας και τρεις άλλες περιοχές την Παρασκευή, καθώς αναμένεται να περάσουν υπολείμματα του κινεζικού πυραύλου, όπως δήλωσαν οι αρχές έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία.

«Λόγω του κινδύνου που σχετίζεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B από τον ισπανικό εναέριο χώρο, οι πτήσεις έχουν περιοριστεί πλήρως από τις 09:38 π.μ. έως τις 10:18 π.μ. στην Καταλονία και σε άλλες κοινότητες», ανέφερε η υπηρεσία στον λογαριασμό της στο Twitter.

 

 

Ο Long March 5B (CZ-5B), ο πιο ισχυρός πύραυλος της Κίνας, εκτοξεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου από τη νότια Κίνα για να παραδώσει την τελευταία μονάδα του κινεζικού διαστημικού σταθμού που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Καθώς η βαρύτητα τραβάει τον πύραυλο πίσω στη Γη, το μεγαλύτερο μέρος του αναμένεται να καεί κατά την επανείσοδο, αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί αρκετά κομμάτια να διασωθούν.

Η υπηρεσία επιτήρησης και παρακολούθησης του διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι τα συντρίμμια πιθανότατα θα επανεισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης στη μέση του Ατλαντικού και πιθανότατα θα προσγειωθούν στη θάλασσα.

Προειδοποίησε πάντως ότι η βόρεια Ισπανία και η Πορτογαλία και η νότια Ιταλία βρίσκονται επίσης εντός της πιθανής τροχιάς του πυραύλου.

«Η στατιστική πιθανότητα πρόσκρουσης στο έδαφος σε κατοικημένες περιοχές είναι χαμηλή», ανέφερε η EUSST. «Αυτές οι προβλέψεις ωστόσο συνοδεύονται από αβεβαιότητες και μια καλύτερη εκτίμηση θα είναι δυνατή μόνο κοντά στην επανεισαγωγή».

Ήταν η τέταρτη πτήση του Long March 5B από την παρθενική του εκτόξευση τον Μάιο του 2020.

Κατά την πρώτη ανάπτυξή του, θραύσματα του πυραύλου προσγειώθηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε πολλά κτίρια στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Τα συντρίμμια από τη δεύτερη πτήση προσγειώθηκαν ακίνδυνα στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ υπολείμματα από την τρίτη έπεσαν στη θάλασσα Σούλου στις Φιλιππίνες.

Η επανείσοδος του πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι μια κοινή διεθνής πρακτική, είπε ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα είχε λάβει μέτρα για τη μείωση των κινδύνων.

«Εννοείται ότι ο τύπος του πυραύλου που αναφέρατε χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία σχεδιασμένη έτσι ώστε η συντριπτική πλειονότητα των εξαρτημάτων που θα καταστραφούν με αφαίρεση κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης στις αεροπορικές δραστηριότητες και στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή », είπε ο Ζάο.

Πηγή: Reuters