Reuters: Γιατί Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν θέλουν κλιμάκωση εχθροπραξιών
(AP Photo/Tomer Neuberg)
(AP Photo/Tomer Neuberg)

Reuters: Γιατί Ισραήλ και Χεζμπολάχ δεν θέλουν κλιμάκωση εχθροπραξιών

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλαξαν μηνύματα μέσω μεσαζόντων την Κυριακή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση έπειτα από μία από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο εχθρών εδώ και 10 μήνες, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters.

Το κύριο μήνυμα είναι ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η έντονη ανταλλαγή βομβαρδισμών της Κυριακής είχε «τελειώσει» και ότι καμία πλευρά δεν ήθελε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Οι διπλωμάτες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΟΗΕ και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός: Να σταματήσει η κλιμάκωση

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν την Κυριακή (25/8) να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006. Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.