Ισραήλ: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Απειλεί με παραίτηση ο Γκαντζ
(AP Photo/Leo Correa)
(AP Photo/Leo Correa)

Ισραήλ: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Απειλεί με παραίτηση ο Γκαντζ

Το Ισραήλ σφυροκοπά σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υψηλόβαθμο μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ο Μπένι Γκαντς, απειλεί με παραίτηση από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε σχέδιο δράσης για την «επόμενη ημέρα» στο παλαιστινιακό έδαφος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για χτυπήματα σε διαφορετικούς τομείς της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού που υφίσταται σφοδρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις

Μόλις μία εβδομάδα μετά τον νέο οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα παρά τις συζητήσεις αυτή την εβδομάδα στη Ντόχα του Κατάρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Αλλά μέχρι την περιοδεία στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ μπορεί να έχει αλλάξει.

Προς παραίτηση ο Γκαντζ

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού που έγινε πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπένι Γκαντζ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, την παραίτησή του από την κυβέρνηση Νετανιάχου, στην οποία εντάχθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Γκαντζ έχει συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ στο Ραμάτ Γκαν, προάστιο του Τελ Αβίβ.

Ο αρχηγός του κόμματος της Εθνικής Ενότητας (κεντρώο) απέστειλε στις 18 Μαΐου τελεσίγραφο στον Νετανιάχου, απαιτώντας την υιοθέτηση ενός «σχεδίου δράσης» για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς το οποίο θα προχωρήσει σε παραίτηση από την κυβέρνηση. Και το κόμμα του κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα πρόταση νόμου για τη διάλυση του Κοινοβουλίου, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας σε αυτή τη φάση διότι το κόμμα Λικούντ (δεξιά) του Νετανιάχου συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών με τους συμμάχους τους από τα υπερορθόδοξα κόμματα και την ακροδεξιά.