Ισραήλ: Νέα αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό - Νεκρός ο διοικητής των drones της Χεζμπολάχ
X/Screenshot
X/Screenshot

Ισραήλ: Νέα αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό - Νεκρός ο διοικητής των drones της Χεζμπολάχ

Η Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) ανακοίνωσε την Πέμπτη (26/09) ότι εξολόθρευσε τον διοικητή της αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ, Μουχαμάντ Σαρούρ με επίθεση με μαχητικά αεροσκάφη που εξαπέλυσε στη Βηρυτό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της IAF

«Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στη Βηρυτό και σκότωσαν τον Μοχάμεντ Χοσεΐν Σαρούρ, διοικητή της αεροπορικής μονάδας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο τρομοκράτης Σαρούρ προώθησε, διηύθυνε και διέταξε πολλές αεροπορικές τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που στόχευαν το Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια, ήταν ένας από τους ηγέτες του έργου για την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στον Λίβανο, δημιούργησε τοποθεσίες για τη δημιουργία και συλλογή εκρηκτικών και drones στο Λίβανο, μερικά από τα οποία βρίσκονταν κάτω από πολιτικά κτίρια στην πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές του Λιβάνου. Ο Σαρούρ εντάχθηκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και είχε διάφορους ρόλους, όπως διοικητής στη μονάδα πυραύλων εδάφους-αέρος, της μονάδας "Aziz" στη δύναμη Radwan και ήταν απεσταλμένος της Χεζμπολάχ στην Υεμένη σχετικά με τον αεροπορική του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου «Iron Swords», προώθησε και εκτέλεσε πολλά σχέδια επίθεσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, συλλογής και εκρηκτικών μηχανισμών, που στόχευαν εναντίον των δυνάμεων των IDF.

Το IDF θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπονομεύσει τις δυνατότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να διαλύσει την ανώτατη διοίκηση της οργάνωσης».

Νωρίτερα, με ανάρτησή τους στο Χ, οι IDF επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν να χτυπούν και να ενεργούν κατά του τρομοκρατικού στρατού της Χεζμπολάχ, που μεταφέρουν όπλα στο Λίβανο από το συριακό έδαφος.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη στα νότια προάστια της Βηρυτού σήμερα (26/9) το μεσημέρι και ένα πυκνό σύννεφο καπνού υψώθηκε από την περιοχή.

Οι εναέριες δυνάμεις της Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνες για τα drones της ομάδας, μεταξύ άλλων μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα προχώρησε σε διάψευση των δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η εκεχειρία στον Λίβανο είναι θέμα ωρών.

«Η αναφορά για κατάπαυση του πυρός είναι εσφαλμένη. Πρόκειται για μια αμερικανογαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει. Η είδηση ​​για την υποτιθέμενη οδηγία για μετριασμό των μαχών στο βορρά είναι επίσης κάτι που δεν είναι αλήθεια», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανάρτησή του στο Χ.

«Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με το σχέδιο που του παρουσιάστηκε. Οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν επίσης μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ενόψει της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κατς: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στα βόρεια 

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς με ανάρτησή του στο X απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση ΗΠΑ - Γαλλίας για εκεχειρία διάρκειας 21 ημερών στην περιοχή, προκειμένου να υπάρξει χώρος για διπλωματική λύση.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στα βόρεια. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Η κοινή δήλωση EE - G7 - Αυστραλία και αραβικές χώρες 

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. 

Το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο αίτημα είναι να δοθεί χώρος, ώστε να υπάρξει διπλωματική διευθέτηση του πολέμου σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

 Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι: Μία κατάπαυση του πυρός είναι σοβαρό λάθος 

Νωρίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση έθεσε ως προϋπόθεση την επιστροφή των εκτοπισμένων του βορρά και την οπισθοχώρηση της σιιτικής οργάνωσης στον ποταμό Λιτανί, όπως ορίζει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως μετέδωσε η Jerusalem Post, Ισραηλινοί πολιτικοί και κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ αποδοκίμασαν την αμερικανο-γαλλική πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Μετούλα Ντέιβιντ Αζουλάι τόνισε ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα διασφάλιζε «την επόμενη 7η Οκτωβρίου, για την οποία η κυβέρνηση θα είχε την ευθύνη» και ότι η κυβέρνηση «έχει όλη την υποστήριξη που χρειάζεται» για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ και να προσφέρει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ.

Δεν είναι τώρα η ώρα για διαπραγματεύσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός πολέμησε όπως έπρεπε, όπως περιμέναμε, για να μας φέρει πίσω στα σπίτια μας. Φαίνεται ότι κάνουμε και πάλι δύο βήματα πίσω», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Άνω Γαλιλαίας, Αμίρ Σόφερ από την πλευρά του εξήγησε ότι η κατάπαυση του πυρός θα πετύχει μόνο δύο πράγματα: «Καθυστέρηση της επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους και εγκατάλειψη όσων δεν έχουν εκκενωθεί». Στη συνέχεια προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αρνηθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός και να «μείνει σταθερός απέναντι στους κατοίκους του βορρά, οι οποίοι έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα για σχεδόν ένα χρόνο».

Την αντίθεσή του στην πρόταση εξέφρασε και ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας, Γιόσι Αμρόσι, τονίζοντας ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση θα πρέπει να γίνουν «υπό πυρά». Ο Αμρόσι εξήγησε ότι «μια παύση των μαχών για τρεις εβδομάδες είναι, κατά τη γνώμη μου, μια πολύ μεγάλη παύση και θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να αναδιοργανωθεί».

Για την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μίλησε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λαπίντ χαιρετίζοντας την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο, σχολίασε επίσης ότι θα έπρεπε να είναι συντομότερη. 

«Το κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αποδέχεται την πρόταση Μπάιντεν-Μακρόν για κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο για επτά ημέρες, ώστε να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να ανακατασκευάσει τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου της», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ. Στη συνέχεια τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αποδεχθεί καμία πρόταση που δεν θα προβλέπει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Εκτός από τον Λαπίντ, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε επίσης ανάρτηση στο Χ, τονίζοντας ότι η επιχείρηση πρέπει να τελειώσει «με ένα σενάριο: Την ολοκληρωτική καταστροφή της Χεζμπολάχ». Πρόσθεσε ότι μια εκεχειρία 21 ημερών με τη Χεζμπολάχ θα της επέτρεπε «να ανακάμψει και να αναδιοργανωθεί για περαιτέρω επιθέσεις».