Ιταλία: Πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία μετά από χρόνια δικαστικών μαχών

Ιταλία: Πρώτη υποβοηθούμενη αυτοκτονία μετά από χρόνια δικαστικών μαχών

Ένας Ιταλός, που έμεινε παράλυτος πριν από 12 χρόνια σε τροχαίο ατύχημα, άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη στην πρώτη περίπτωση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ιταλία, σύμφωνα με μια ένωση που εδώ και καιρό αγωνίζεται για νόμιμη ευθανασία.

Ο Φεντερίκο Καρμπόνι, 44 ετών, πέθανε με την οικογένειά του στο πλευρό του , αφού χορήγησε ο ίδιος τα θανατηφόρα φάρμακα  στον εαυτό του μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου μηχανήματος.

«Δεν αρνούμαι ότι μετανιώνω που αποχαιρετώ τη ζωή», φέρεται να είπε σύμφωνα με την Ένωση Luca Coscioni, η οποία τον βοήθησε να ξεπεράσει τα εμπόδια που του έφεραν  τα δικαστήρια και οι υγειονομικές αρχές. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να ζήσω όσο καλύτερα μπορούσα και να προσπαθήσω να αξιοποιήσω στο έπακρο την αναπηρία μου, αλλά τώρα είμαι στα όρια μου, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά», είπε ο Καρμπόνι.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας άνοιξε τον δρόμο για υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2019, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα συντηρητικά κόμματα και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τοπικές υγειονομικές αρχές έπρεπε να επανεξετάσουν και να εγκρίνουν κάθε αίτημα.

Ορισμένοι ασθενείς που ζητούν άδεια έχουν κατηγορήσει τις αρχές ότι σκόπιμα κωλυσιεργούν. Ο Καρμπόνι έλαβε τελικά την άδεια να λάβει τα θανατηφόρα φάρμακα τον περασμένο Νοέμβριο, αφού κέρδισε δύο δικαστικές μάχες  και ξεπέρασε την αρχική άρνηση των υγειονομικών υπαλλήλων. Στην τελική απόφασή τους, μια επιτροπή δεοντολογίας είπε ότι η κατάσταση του Καρμπόνι πληρούσε τις απαιτήσεις που όρισε το συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο περιελάμβανε μια χρόνια και μη αναστρέψιμη παθολογία που προκαλεί ταλαιπωρία που το άτομο θεωρεί αφόρητη.

Η υπόθεσή του βοήθησε στο να ενισχυθεί η  υποστήριξη  στους υπεραπιστές του δικαιώματος στο θάνατο, οι οποίοι πέρυσι συγκέντρωσαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές για να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ένα δημοψήφισμα που θα έκανε την ευθανασία πιο προσιτή.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το ψήφισμα ότι αυτό δεν θα προστατεύσει επαρκώς τους «αδύναμους και ευάλωτους» ανθρώπους. Τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην Ιταλία όσον αφορά την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ένας τετραπληγικός άνδρας επέλεξε αυτόν τον μήνα να υποβληθεί σε βαθιά καταστολή και να αναστείλει όλες τις θεραπείες που τον συντηρούσαν στη ζωή προκαλώντας τελικά τον θάνατό του.

Ο Φάμπιο Ριντόλφι είπε ότι επέλεξε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια επειδή η υγειονομική του αρχή δεν του είχε προμηθεύσει θανατηφόρα φάρμακα, παρόλο που μια επιτροπή δεοντολογίας είχε επικυρώσει το αίτημά του για αυτοκτονία. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια εμπόδια και παραβιάσεις της βούλησης των ασθενών», δήλωσε η Ένωση Luca Coscioni. 

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στη γειτονική Ελβετία από τη δεκαετία του 1940, γεγονός που έχει κάνει τη χώρα αυτό που ορισμένοι αποκαλούν μαγνήτη «τουρισμού θανάτου». Είναι επίσης νόμιμη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία.