Κ. Λετυμπιώτης: Λειτουργεί κανονικά παρά τα προβλήματα ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα
(AP Photo/Petros Karadjias)
(AP Photo/Petros Karadjias)

Κ. Λετυμπιώτης: Λειτουργεί κανονικά παρά τα προβλήματα ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα

Η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα συνεχίζει να φεύγει από την Κύπρο δια θαλάσσης και θα κρατηθεί σε πλωτή αποθήκη στα ανοικτά των ακτών μέχρι να επισκευαστεί μια στρατιωτική προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η ποσότητα της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα έχει μειωθεί κατά τα 2/3 από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι μια ειδικά κατασκευασμένη προβλήτα που αγκυροβόλησε στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για την παραλαβή βοήθειας μέσω θαλάσσης απομακρύνθηκε προσωρινά, αφού μέρος της κατασκευής έσπασε, δύο εβδομάδες αφότου άρχισε να λειτουργεί.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι η εκφόρτωση της βοήθειας για τον παλαιστινιακό θύλακα -που έχει καταστραφεί - έχει επιβραδυνθεί, αλλά ο θαλάσσιος διάδρομος δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί.

«Ο μηχανισμός που περιβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του πλωτού προβλήτα επιτρέπει τη δυνατότητα πλωτής αποθήκευσης στα ανοικτά της Γάζας, με την εκφόρτωση να συνεχίζεται όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», δήλωσε ο Λετυμπιώτης, αποδίδοντας το πρόβλημα στην ταραγμένη θάλασσα.

Η προβλήτα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο και περιελάμβανε τη συναρμολόγηση της πλωτής δομής από το στρατό στα ανοικτά της Μεσογειακής ακτής του παλαιστινιακού θύλακα.

Εκτιμάται ότι θα κοστίσει 320 εκατ.δολάρια για τις πρώτες 90 ημέρες και ότι συμμετέχουν περίπου 1.000 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών, και τέθηκε σε λειτουργία πριν από δύο εβδομάδες.

Η βοήθεια από τη Γαλλία αναμένεται να αναχωρήσει για τη Γάζα από την Κύπρο την Πέμπτη, ενώ 3.000 τόνοι αμερικανικής βοήθειας θα αναχωρήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Λετυμπιώτης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία, η Ιταλία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν ήδη δωρίσει βοήθεια που προορίζεται για την προβλήτα, είπε.

Η Κύπρος είχε επίσης λάβει ενδιαφέρον από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, καθώς και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ένα τμήμα της προβλήτας είχε αποκολληθεί και θα ρυμουλκηθεί στο ισραηλινό λιμάνι Ashdod για επισκευές. Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν υποδείξει ότι το πρόβλημα θα επιδιορθωθεί τις επόμενες ημέρες και ότι η προβλήτα θα μπορούσε «ενδεχομένως» να επαναλάβει τη λειτουργία της στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Έντεκα πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν φύγει από την Κύπρο από την έναρξη της επιχείρησης, ενώ έχουν ήδη διανεμηθεί αρκετά στη Γάζα για να «παρέχουν τρόφιμα σε δεκάδες χιλιάδες μη μαχητές για ένα μήνα», δήλωσε ο Λετυμπιώτης.

«Ο στόχος της προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας σε 500.000 ανθρώπους το μήνα είναι εφικτός».