«Καμπανάκι» Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τη διαχείριση υδάτινων πόρων

«Καμπανάκι» Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τη διαχείριση υδάτινων πόρων

Η διαχείριση των παγκόσμιων υδάτινων πόρων είναι “αποσπασματική και ανεπαρκής” και οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις ενόψει της διαφαινόμενης κρίσης νερού, προειδοποίησε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τους κινδύνους που συνδέονται με τα ύδατα, όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την αγωνία της εύρεσης νερού αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία λόγω της αυξανόμενης έλλειψης νερού και την αύξηση του πληθυσμού της Γης, πρόσθετε η έκθεση.

“Πρέπει να ξυπνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη διαφαινόμενη κρίση νερού”, τόνισε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).  «Η έλλειψη νερού εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία ανησυχίας για πολλά έθνη, ειδικά στην Αφρική. Πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες με υγρασία και υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση», επισήμανε. 

Η έκθεση με τίτλο “The Sate of Climate Services 2021: Water”, μια συνεργασία μεταξύ του WMO, διεθνών οργανισμών και επιστημονικών θεσμών, εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε νερό θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ως το 2050, έναντι 3,6 δισεκατομμύρια που ήταν το 2018.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η αποθήκευση χερσαίων υδάτων - το άθροισμα όλων των υδάτων στην επιφάνεια της γης και στην υπόγεια επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της υγρασίας του εδάφους, του χιονιού και του πάγου - έχει μειωθεί με ρυθμό 1% ετησίως. Οι μεγαλύτερες απώλειες συμβαίνουν στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, αλλά πολλές πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους αντιμετωπίζουν σημαντικές απώλειες νερού σε περιοχές που παραδοσιακά παρέχουν νερό, με σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια του νερού.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι μόνο το 0,5% του νερού στη Γη είναι χρήσιμο και διαθέσιμο γλυκό νερό. Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών αυξήθηκαν επίσης κατά 29%. Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με την ξηρασία σημειώθηκαν στην Αφρική, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ισχυρότερα συστήματα προειδοποίησης από άκρη σε άκρη για την ξηρασία στην περιοχή αυτή.

Με αυτή την έκθεση ο WMO ζητεί περισσότερη χρηματοδότηση και την ανάληψη άμεσης δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, αλλά και τη δημιουργία καλύτερων συστημάτων προειδοποίησης για πλημμύρες στην Ασία και ξηρασίες στην Αφρική.

Παρά τις κάποιες πρόσφατες προόδους, στην έκθεση επισημαίνεται ότι 107 χώρες είναι μακριά από τον στόχο να επιτύχουν τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων τους ως το 2030.