Κανόνες για την αντιμετώπιση κινδύνων από διαστημικά σκουπίδια

Κανόνες για την αντιμετώπιση κινδύνων από διαστημικά σκουπίδια

Νέους κανόνες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων από τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC). Σκοπός η υλοποίηση φιλόδοξων διαστημικών προγραμμάτων και μείωση της πιθανότητας ενδεχόμενων συγκρούσεων.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, η υπηρεσία συνιστά σε όσους διαχειρίζονται δορυφόρους που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά να διασφαλίσουν ότι θα γίνει επαναφορά τους στη γήινη ατμόσφαιρα, μέσα σε 25 χρόνια, μετά από τη σχετική ολοκλήρωση των διαστημικών αποστολών.

Όσο για τους νέους κανόνες της FCC, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν τους κανονισμούς που ισχύουν από το 2004 και θα συρρικνώσουν τη χρονική περίοδο που απαιτείται για την απόθεση των δορυφόρων μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, σε χρονικό περιθώριο που είναι πρακτικά εφικτό, αλλά όχι μεγαλύτερο από τα πέντε έτη. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν τόσο για τους δορυφόρους και τα διαστημικά συστήματα που έχουν σχετική αδειοδότηση από τις ΗΠΑ, αλλά και για μη αμερικανικούς δορυφόρους από φορείς και εταιρίες που επιδιώκουν την είσοδό τους στην αμερικανική αγορά.

«Δορυφόροι που έχουν αχρηστευτεί, κεντρικά πυραυλικά συστήματα προώθησης που έχουν απορριφθεί στο διάστημα μετά τη χρήση τους, αλλά και άλλα σκουπίδια, γεμίζουν τώρα το διαστημικό περιβάλλον δρομολογώντας προκλήσεις για την υλοποίηση μελλοντικών διαστημικών αποστολών» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η FCC και συνεχίζει: «όσο ο αριθμός των αντικειμένων στο διάστημα αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα ενδεχόμενων συγκρούσεων». 

Το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, «θέτει σε κίνδυνο τον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής δορυφόρων και συστημάτων εκτόξευσης με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 277,75 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με τον αναφερόμενο βιομηχανικό τομέα». Κίνδυνοι υπάρχουν επίσης και για τη διασυνδεσιμότητα των δορυφόρων που είναι σημαντική για τη σύγχρονη ζωή των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο για τις απομονωμένες περιοχές, τις υπηρεσίες δορυφορικού εντοπισμού στίγματος, αλλά και βίντεο.