Κφαρ Αζά και Μπούτσα, τόποι μαρτυρίου και θυσίας
AP
AP

Κφαρ Αζά και Μπούτσα, τόποι μαρτυρίου και θυσίας

Προχθές στο κιμπούτς, Κφαρ Αζά, εκατοντάδες Ισραηλινοί πολίτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από του τρομοκράτες της Χαμάς. Έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους και πυροβολούσαν κατά ριπάς. Μωρά, μικρά παιδάκια με τους γονείς τους και ηλικιωμένοι, ήταν τα θύματά τους. Πολλά θύματα βρέθηκαν κακοποιημένα, κάτι που αποδεικνύει πως πριν δολοφονηθούν είχαν βασανιστεί. Αυτά στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, μια μέρα που όπως φαίνεται θα σημαδέψει ολόκληρη την περιοχή μας και ίσως και όλον τον πλανήτη. 

Τον Μάρτιο του 2022 στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας τα ρωσικά στρατεύματα δολοφόνησαν, αφού πρώτα τους κακοποίησαν 419 κατοίκους της. Η πόλη καταλήφθηκε μετά από σκληρές μάχες στις 5 Μαρτίου και εγκαταλείφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Απρίλιο, όταν διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να καταλάβουν το Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις που εισήλθαν στην πόλη βρήκαν στους δρόμους πτώματα με δεμένα τα χέρια, απόδειξη της εν ψυχρώ δολοφονίας τους από τους Ρώσους στρατιώτες. Σήμερα ο Πούτιν δήλωσε πως «οι απώλειες αμάχων στη Γάζα θα είναι απαράδεκτες». 

Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα δεν αποτελούν παράπλευρες απώλειες. Δηλαδή δε σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Δε βρέθηκαν στο λάθος σημείο, στη λάθος στιγμή. Οι δολοφόνοι τους απέβλεπαν στη θανάτωσή τους γιατί τους μισούσαν. Για αυτό, της δολοφονίας τους προηγήθηκε ο βασανισμός τους. 

Η παράπλευρη απώλεια είναι ένα αναμφίβολα λυπηρό γεγονός, αλλά βρίσκεται μέσα στη λογική του πολέμου. Δε χρειάζεται να αναφερθώ σε δεκάδες τέτοια παραδείγματα. Η εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου και διώκεται ποινικά. Τόσο στην Μπούτσα όσο και στα κιμπούτς του Ισραήλ διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου που θα παραμείνουν ατιμώρητα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Οι δολοφόνοι στην περίπτωση της Μπούτσα θα τιμωρηθούν από τη Θεία Δίκη -κάποιοι εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών- στη δε περίπτωση των ισραηλινών κιμπούτς θα τιμωρηθούν από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού είτε τώρα με τις χερσαίες επιχειρήσεις είτε σε βάθος χρόνου. Είναι γνωστό πως ο ισραηλινός στρατός με τις υπηρεσίες του δεν ξεχνά. 

Το μήνυμα για τον πολιτισμένο κόσμο είναι ένα: η βαρβαρότητα είναι προ των πυλών, η δε ισλαμική βαρβαρότητα βρίσκεται ήδη εντός των πυλών. Βασική υπεύθυνη και για τις δύο περιπτώσεις η ιδιοτελής και συγχρόνως αφελής πολιτική της Γερμανίας όλα τα προηγούμενα χρόνια, που γιγάντωσε τον Πούτιν και άνοιξε τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους με διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, όπως επισήμανε προχθές ο Χένρι Κίσινγκερ. Kάποιοι εξ αυτών -και δεν ήταν λίγοι- βγήκαν στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων για να πανηγυρίσουν για τα εγκλήματα της Χαμάς. 

Τόσο η όσο και το Κφαρ Αζά μας υπενθυμίζουν πως ακόμα δεν έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με τη βαρβαρότητα. Και οι βάρβαροι επειδή δε γνωρίζουν κανόνες σπέρνουν αδιακρίτως τον θάνατο, με τρόπο βασανιστικό. 

Κλείνω το άρθρο μου με τα λόγια του Γιόναταν Στάινερ. Ποιος είναι ο Γιόναταν Στάινερ; Ένας από τους δεκάδες χιλιάδες νέους Ισραηλινούς που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους -ο συγκεκριμένος δούλευε στη Νέα Υόρκη σε εταιρεία τεχνολογίας- για να πολεμήσουν στην πατρίδα τους το Ισραήλ. Τι είπε ο Γιόναταν; «αυτό είναι διαφορετικό, οι κανόνες έχουν αλλάξει». Και καταλαβαίνουμε όλοι τι πρόκειται να γίνει στη Γάζα.