Πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια: Η Ουκρανία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι λέει ο Λαβρόφ
AP
AP

Πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια: Η Ουκρανία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι λέει ο Λαβρόφ

Η Ρωσία μειώνει σταδιακά τον αριθμό του προσωπικού στον κατεχόμενο πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας την ώρα που η Μόσχα κάνει λόγο για επικίνδυνο παιχνίδι των Ουκρανών. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  κατηγόρησε την Παρασκευ΄Κίεβο για "καθαρά ψέματα" με δηλώσεις που υπονοούν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ανατινάξει το εργοστάσιο.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της για τις "προκλητικές ενέργειες" της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας (GUR) με ανακοίνωση της στο Telegram ανέφερε ότι «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το απόσπασμα κατοχής εγκαταλείπει σταδιακά το έδαφος του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια». 

Η GUR ανέφερε ότι μεταξύ των πρώτων που εγκατέλειψαν τον πυρηνικό σταθμό ήταν τρεις υπάλληλοι της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, οι οποίοι ήταν "υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες των Ρώσων".

Είπε ότι οι Ουκρανοί υπάλληλοι που έχουν υπογράψει σύμβαση με τη Rosatom είχαν επίσης ενημερωθεί να αποχωρήσουν.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φύγουν μέχρι τις 5 Ιουλίου, ανέφερε, και κατά προτίμηση να κατευθυνθούν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.

Η GUR ανέφερε ότι ο αριθμός των στρατιωτικών περιπολιών μειώθηκε επίσης σταδιακά στο τεράστιο έδαφος του εργοστασίου και στην κοντινή πόλη Enerhodar, και το προσωπικό που παρέμεινε στο εργοστάσιο είχε ενημερωθεί να κατηγορήσει την Ουκρανία "σε περίπτωση οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης".

Η Ουκρανία διεξήγαγε την Πέμπτη ασκήσεις αντιμετώπισης πυρηνικών καταστροφών στην περιοχή του εργοστασίου.

Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για βομβαρδισμό του τεράστιου συγκροτήματος του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης.

Η Ουκρανία, τότε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, υπέστη το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο το 1986 στον πυρηνικό σταθμό του Τσόρνομπιλ.