Θερμή υποδοχή και χειραψία… 40 δευτερολέπτων Πούτιν-Κιμ στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι
Κιμ - Πούτιν: Τι σηματοδοτεί η ανίερη συμμαχία
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Θερμή υποδοχή και χειραψία… 40 δευτερολέπτων Πούτιν-Κιμ στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι

Κιμ - Πούτιν: Τι σηματοδοτεί η ανίερη συμμαχία

Η μακρά χειραψία, διαρκείας περίπου 40 δευτερολέπτων, μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κιμ Γιονγκ-ουν ήταν, αν μη τι άλλο, μία ικανή επίδειξη στον υπόλοιπο πλανήτη της ειδικής σχέσης που ενώνει τη Ρωσία με τη Βόρεια Κορέα έναντι της Δύσης. Η εικόνα της θερμής υποδοχής του Κιμ έφερε αναπόφευκτα στη μνήμη την ψυχρότητα με την οποία είχε υποδεχθεί ο Πούτιν στη Μόσχα τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κοιτούσε από την… άλλη άκρη του περίφημου τεράστιου λευκού τραπεζιού στο Κρεμλίνο.

Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της συνάντησης κορυφής -στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στην περιοχή του Αμούρ της ρωσικής Άπω Ανατολής, όχι μακριά από τα κινεζικά σύνορα- δεν ήταν επίσης καθόλου τυχαία, δεδομένου του ενδιαφέροντος της Βόρειας Κορέας στο να αποκτήσει διαστημικό πρόγραμμα.

Πέραν της σημειολογίας που είχε ο τρόπος και ο τόπος υποδοχής του Βορειοκορεάτη ηγέτη, ουσιαστικό γεγονός είναι ότι η προστιθέμενη αξία της Βόρειας Κορέας έχει «απογειωθεί» ενόσω η ρωσική πολεμική μηχανή αναζητά εναγωνίως πυρομαχικά και όπλα για να «ρίξει» στο μέτωπο της Ουκρανίας. Εξίσου ωφελημένος βγαίνει ο ηγέτης του διεθνώς απομονωμένου κομμουνιστικού καθεστώς από τον στρατηγικό ανταγωνισμό Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας, σε σημείο που έχει δεχθεί πρόταση να μετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον σινορωσικό άξονα.

Το βασικό ζήτημα στο οποίο καρφώνεται η προσοχή της Δύσης είναι το ενδεχόμενο να προσφέρει ο Κιμ στο Κρεμλίνο βλήματα πυροβολικού και άλλα πυρομαχικά, τα οποία εδώ και καιρό έχουν στερεύουν από το ρωσικό οπλοστάσιο στην Ουκρανία. Εκτιμάται ότι η Ρωσία χρειάζεται «επειγόντως» ειδικά βλήματα 122 χιλιοστών και 152 χιλιοστών.

Αν και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί το πλήρες απόθεμα βλημάτων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας, δεδομένης της μυστικοπάθειας του καθεστώτος, αναλυτές εκτιμούν ότι διαθέτει μεγάλο πλεόνασμα πυρομαχικών, καθώς δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο μετά την ανακωχή του 1953. Η Πιονγιάνγκ φέρεται ήδη εντός του 2022 να είχε προμηθεύσει μυστικά τη Ρωσία με εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού. 

Πηγή ανησυχίας για τη Δύση αποτελεί επίσης η μεταφορά από τη Μόσχα υψηλής τεχνολογίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, καθώς και η πιθανή παροχή ρωσικής βοήθειας για το διαστημικό της πρόγραμμα. Η Βόρεια Κορέα έχει καταγράψει τεράστια πρόοδο στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών όπλων της, παρά τις πολυετείς κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά υστερεί ακόμη στο διαστημικό της πρόγραμμα, έχοντας αποτύχει στις προσπάθειές της να θέσει σε τροχιά έναν στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο τους τελευταίους μήνες.

Πέραν της υψηλής τεχνολογίας, η Πιονγιάνγκ ζητά από τη Μόσχα και… απαρχαιωμένη τεχνολογία: Ρωσικά ανταλλακτικά για τα στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής που έχει στο αποθεματικό της, ώστε να μπορεί να τα συντηρεί.

Ενώ περίμενε τον Κιμ να φτάσει στις διαστημικές εγκαταστάσεις, ο Πούτιν ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα βοηθήσει την Πιονγιάνγκ να αναπτύξει δορυφόρους και πυραύλους. «Γι’ αυτό ήρθαμε εδώ» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «έχουμε καλή τεχνογνωσία και θα του δείξουμε [σ.σ. του Κιμ Γιονγκ-ουν] τις νέες μας εγκαταστάσεις υποδομής».

Μετά τις συνομιλίες, πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν «ορισμένοι περιορισμοί» όσον αφορά στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε φυσικά να μιλήσουμε. Το συζητάμε και το σκεφτόμαστε».

Από την πλευρά του, ο Κιμ Γινγκ-ουν εμφανίστηκε πιο ενθουσιώδης. Δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Πούτιν «για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής και τακτικής συνεργασίας, της υποστήριξης και της αλληλεγγύης στον αγώνα για την προστασία του κυρίαρχου δικαιώματος της ασφάλειας». Δεν υπεισήλθε όμως σε λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό.

Μιλώντας περί… «ιερού αγώνα», ο Κιμ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Ρωσίας να νικήσει τον πόλεμο, τον οποίο χαρακτήρισε ως πόλεμο κατά της Δύσης και όχι κατά της Ουκρανίας. «Θα επιτύχει μια μεγάλη νίκη στον ιερό αγώνα για την τιμωρία της συμμορίας του κακού που επιδιώκει την ηγεμονία και τρέφεται με επεκτατικές ψευδαισθήσεις» δήλωσε, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να ζήτησε επίσης αποστολές σιταριού από τη Ρωσία, με αντάλλαγμα όπλα, καθώς αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη τροφίμων, εκτιμούν Δυτικοί αναλυτές.

Το συμπέρασμα εν κατακλείδι είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει όπλα και ο Κιμ Γιονγκ-ουν όχι απλά επιτιστικη βοήθεια. Ζητούμενο για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη δεν ήταν να περιοριστεί σε μία συμφωνία για όπλα αντί τροφίμων, καθώς φιλοδοξεί να συνεχίσει την ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων, να αποκτήσει δορυφορικό πρόγραμμα και να δώσει ώθηση στο υφιστάμενο πυρηνικό πρόγραμμα με πυρηνοκίνητα υποβρύχια. 

Το πού ακριβώς κατέληξαν οι συνομιλίες των δύο ηγετών μένει να διαφανεί στην πράξη… Εκ μέρους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει πως η μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα επακολουθήσουν νέες κυρώσεις.

«Το να πρέπει [σ.σ. ο Ρώσος πρόεδρος] να διασχίσει όλη τη χώρα του για να συναντήσει έναν παρία της διεθνούς σκηνής ώστε να του ζητήσει βοήθεια για έναν πόλεμο τον οποίο ήλπιζε ότι θα κέρδιζε μέσα σε έναν μήνα, θα έλεγα ότι ισοδυναμεί με επαιτεία», έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν κατέληξε να «ζητιανεύει» τη βοήθεια του Κιμ Γιονγκ-ουν. 

Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Κιμ συνεχίζει την επίσκεψή του στη Ρωσία, επισκεπτόμενος το Κομσομόλσκ επί του Αμούρ για να δει εκ του σύνεγγυς εργοστάσια πολιτικής και στρατιωτικής αεροπορίας πριν φτάσει στο Βλαδιβοστόκ για να επισκεφθεί ένα εργαστήριο θαλάσσιας βιολογίας και να παρακολουθήσει μια ναυτική επίδειξη για τις δυνατότητες του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού.