Φωτ. αρχείου
Κίνα: «Όχι» στα «ξένα αρχιτεκτονικά στυλ» - Τροποποιεί τζαμιά και μιναρέδες
Shutterstock
Shutterstock
Φωτ. αρχείου

Κίνα: «Όχι» στα «ξένα αρχιτεκτονικά στυλ» - Τροποποιεί τζαμιά και μιναρέδες

Ολοκληρώθηκε η κυβερνητική εκστρατεία της Κίνας για το μετασχηματισμό των μουσουλμανικών χώρων λατρείας της χώρας, καθώς στο τελευταίο μεγάλο τζαμί, οι θόλοι και οι μιναρέδες του τροποποιήθηκαν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, το Μεγάλο Τζαμί του Shadian, ένα από τα μεγαλύτερα της Κίνας, δεσπόζει πάνω από τη μικρή πόλη από την οποία πήρε το όνομά του στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν.

Μέχρι το 2023, το συγκρότημα των 21.000 τ.μ διέθετε ένα μεγάλο κτίριο με πράσινο θόλο από πλακάκια, στολισμένο με μισοφέγγαρο, πλαισιωμένο από τέσσερις μικρότερους θόλους και ψηλούς μιναρέδες. Εικόνες που τραβήχτηκαν το 2022 δείχνουν την είσοδο διακοσμημένη με ένα μεγάλο μισοφέγγαρο και ένα αστέρι φτιαγμένο από μαύρα πλακάκια.

Ωστόσο, σε πρόσφατες δορυφορικές εικόνες διακρίνεται ότι ο θόλος αντικαταστάθηκε από μία στέγη παγόδας κινεζικού τύπου Χαν και οι μιναρέδες μετατράπηκαν σε πύργους παγόδων.

Αλλά και στο άλλο τέμενος-ορόσημο της επαρχίας Γιουνάν, το Najiaying, αφαιρέθηκαν τα ισλαμικά του χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανακαίνιση, σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα. 

Το 5ετές σχέδιο της κυβέρνησης του Πεκίνου 

Το 2018 η κυβέρνηση του Πεκίνου δημοσίευσε ένα πενταετές σχέδιο με στόχο να αντισταθεί στα «ξένα αρχιτεκτονικά στυλ», κατά την οποία οι τοπικές αρχές έλαβαν εντολή να «τηρήσουν την αρχή της κατεδάφισης περισσότερων τζαμιών και της οικοδόμησης λιγότερων».

Σημειώνεται ότι το σχέδιο μετασχηματισμού των τζαμιών της Κίνας θεωρείται πλέον ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι μόνο μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Πεκίνο θέσπισε αυστηρότερους κανονισμούς αναφορικά με τη θρησκευτική λατρεία. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να διασφαλίσει ότι οι θρησκείες «συμμορφώνονται με την κατεύθυνση του μετασχηματισμού» και δεν θα υπάρχουν φαινόμενα φανατισμού.

Μάλιστα, αρκετές τοπικές αρχές απαγορεύουν ήδη σε άτομα κάτω των 18 ετών να παρακολουθούν τζαμιά, ενώ στο Νατζάγιανγκ απαγορεύεται στους ανηλίκους να νηστεύουν.