Κίνα: «Σοβαρή ανησυχία» για την διέλευση της προέδρου της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ
AP Photo/Chiang Ying-ying, File
AP Photo/Chiang Ying-ying, File

Κίνα: «Σοβαρή ανησυχία» για την διέλευση της προέδρου της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα «σοβαρή ανησυχία» για τα σχέδια «διέλευσης» της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ζήτησε από την Ουάσινγκτον διευκρινίσεις, εν μέσω αναφορών ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μακάρθι σχεδιάζει να συναντηθεί με την Τσάι στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αντί του αναμενόμενου αλλά ευαίσθητου ταξιδιού του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί που διεκδικεί η Κίνα.

Ο Μακάρθι επιβεβαίωσε την Τρίτη τα σχέδιά του να συναντήσει την Τσάι στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος και τόνισε ότι αυτό δεν αποκλείει μια μεταγενέστερη επίσκεψη στην Ταϊβάν, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Οι πρόεδροι της Ταϊβάν, περιλαμβανομένης της Τσάι, έχουν καταγράψει ιστορικό ταξιδιών μέσω των ΗΠΑ καθ' οδόν προς άλλες χώρες, συνήθως για μία ή δύο ημέρες, αν και η αμερικανική κυβέρνηση έχει γενικά αποφύγει να συναντήσει ανώτερους Ταϊβανέζους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.

Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν, σε μια σύντομη δήλωση που απάντησε σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις υπερπόντιες επισκέψεις της Τσάι, δήλωσε ότι «ρυθμίσεις διέλευσης» εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια, αν και δεν ανέφερε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Επί του παρόντος, διάφορες υπηρεσίες επικοινωνούν και προετοιμάζονται για τα σχετικά σχέδια και ο σχεδιασμός του σχετικού δρομολογίου θα εξηγηθεί εγκαίρως μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι «ανησυχούν σοβαρά για την είδηση».

«Καταθέσαμε επίσημες παραστάσεις στην αμερικανική πλευρά και τους ζητήσαμε να διευκρινίσουν» πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη σε οποιαδήποτε μορφή επίσημων ανταλλαγών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν, είπε, προσθέτοντας: «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης και του κινεζικού λαού να διαφυλάξουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

«Η πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν είναι οι αυτονομιστικές δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», δήλωσε ο Μάο.

Η Κίνα έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για συνομιλίες από την Τσάι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2016, θεωρώντας την αυτονομιστή.

Η Κίνα δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί και επομένως δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει και ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια του λαού της μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η Ταϊβάν αποτελεί συνεχή πηγή τριβής μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη ότι η Ταϊβάν είναι η "πρώτη κόκκινη γραμμή" που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν τον Αύγουστο μετά την επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από τον νόμο να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.