Κίνα: Στο φως σχέδιο για τη μελλοντική προσάρτηση της Ταϊβάν
AP Photo / Taiwan Ministry of National Defense
AP Photo / Taiwan Ministry of National Defense

Κίνα: Στο φως σχέδιο για τη μελλοντική προσάρτηση της Ταϊβάν

Η Κίνα παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης μεταξύ της παράκτιας επαρχίας Φουτζιάν και της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν, προβάλλοντας τα οφέλη της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα έστειλε πολεμικά πλοία γύρω από το νησί σε μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.

Σύμφωνα με το CNN, η οδηγία, που εκδόθηκε από κοινού από την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και το Κρατικό Συμβούλιο, υπόσχεται να καταστήσει τη Φουτζιάν «ζώνη επίδειξης» για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη με την Ταϊβάν και την «πρώτη κατοικία» για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Ταϊβάν που θα εγκατασταθούν στην Κίνα.

Το έγγραφο, που χαιρετίστηκε ως «σχέδιο της μελλοντικής ανάπτυξης της Ταϊβάν» από Κινέζους εμπειρογνώμονες που αναφέρθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η Ταϊβάν προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Έρχεται επίσης καθώς η Κίνα συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν, μια περιοχή με πληθυσμό 24 εκατ. κατοίκους, την οποία το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Πεκίνου διεκδικεί ως έδαφός του - παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την έχει ελέγξει.

Εν όψει της δημοσιοποίησης από το Πεκίνο του σχεδίου προσάρτησης και ενσωμάτωσης της Ταϊβάν, ένα κινεζικό αεροπλανοφόρο και περίπου 24 κινεζικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν να συγκεντρώνονται σε ύδατα κοντά στην Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις Αρχές της Ταϊπέι

Η Κίνα ακολουθεί εδώ και καιρό μια τακτική «μαστίγιου και καρότου» ως προς την Ταϊβάν, απειλώντας τη με στρατιωτική εισβολή, ενώ προσφέρει ευκαιρίες για επιχειρηματικές και πολιτιστικές ανταλλαγές σε όσους πιστεύει ότι είναι πιο δεκτικοί στην άποψη του Πεκίνου.

Δεδομένου του βαθμού στον οποίο οι διασταυρούμενες σχέσεις έχουν φθαρεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει ασαφές πόσο δεκτικοί θα είναι οι κάτοικοι της Ταϊβάν στη σαρωτική πρόταση της Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, η Δύση παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα τεκταινόμενα στην Ταϊβάν.