Κλιμάκωση της έντασης - Πυροβολισμοί από αστυνομικό

Κλιμάκωση της έντασης - Πυροβολισμοί από αστυνομικό

Κλιμακώνεται η ένταση στο Χονγκ Κονγκ καθώς, για πρώτη φορά από την έναρξη των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, αστυνομικός πυροβόλησε κατά του πλήθους, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Την ίδια στιγμή οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Τσουέν Γουάν, σχεδόν 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης, ήταν έντονες και έγιναν ρίψεις νερού κατά των συγκεντρωμένων, σύμφωνα με το BBC.

 

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων «ένας αστυνομικός πυροβόλησε προς άγνωστη κατεύθυνση», ενώ αξιωματικός της αστυνομίας του Χονγκ Κόνγκ φέρεται να δήλωσε ότι «απ'' ότι καταλαβαίνω, ένας συνάδελφος πυροβόλησε με το όπλο του. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ένστολος αστυνομικός πυροβόλησε».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Χονγκ Κονγκ, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γνωστό ποιος ήταν ο στόχος του πυροβολισμού, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανοίγει πυρ από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, πριν από τρεις μήνες, οπότε ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας.

Ένα κίνημα που γεννήθηκε από τη αντίθεση σε ένα σχέδιο νόμου, που πλέον δεν ισχύει και αφορούσε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα για να εξελιχθεί σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο.

Η αστυνομία επέτρεψε τη σημερινή συγκέντρωση, όμως είχαν ξεσπάσει ήδη συγκρούσεις από το πρωί με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κανονιοφόρων νερού προκειμένου να διασπάσουν τους διαδηλωτές. 

Γεγονός που αποτελεί ένδειξη της κλιμάκωσης, δεδομένου ότι οι δυνάμεις της τάξης μέχρι σήμερα δήλωναν ότι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική διάλυσης, παρά μόνο   σε περίπτωση «διατάραξης της δημόσιας τάξης σε ευρεία κλίμακα».

Βασικό αίτημα των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και τρεις μήνες, είναι η πλήρης απόσυρση ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, καθώς και η παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονκ, Κάρι Λαμ.

Η ημιαυτόνομη περιφέρεια διέρχεται από τις αρχές Ιουνίου τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της μετά την επαναφορά της στην Κίνα το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και δράσεις που διεκδικούν κυρίως το δικαίωμα ψήφου για όλους.

Δώδεκα εβδομάδες μετά την πρώτη διαδήλωση της 9ης Ιουνίου, το κίνημα δεν είχε εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα από τη φιλοκινεζική εκτελεστική εξουσία του Χονγκ Κονγκ.