Κόσοβο: Βλέπει ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις ενέργειες της Σερβίας
AP
AP

Κόσοβο: Βλέπει ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις ενέργειες της Σερβίας

Τη Ρωσία ονοματίζει ως υποκινητή των επεισοδίων στο Κοσοβο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. 

Ο Ξελάλ Σβέκλα δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας τη σερβική μειονότητα στο βορρά, η οποία έχει αποκλείσει δρόμους και διαμαρτύρεται εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Οι Σέρβοι στην εθνοτικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ύψωσαν σήμερα νέα οδοφράγματα λίγες ώρες αφότου η Σερβία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον στρατό της σε ύψιστο πολεμικό συναγερμό μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

"Είναι ακριβώς η Σερβία, επηρεασμένη από τη Ρωσία, που έχει θέσει σε κατάσταση στρατιωτικής ετοιμότητας και διατάσσει την ανέγερση νέων οδοφραγμάτων, προκειμένου να δικαιολογήσει και να προστατεύσει τις εγκληματικές ομάδες που τρομοκρατούν... τους πολίτες σερβικής εθνικότητας που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο  Σβέκλα.

Η Σερβία αρνείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τον γείτονά της και λέει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της εκεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία "θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη και να αναζητά συμβιβαστικές λύσεις".

Το Βελιγράδι είχε δηλώσει αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή και την πεποίθησή του ότι το Κόσοβο ετοιμάζεται να επιτεθεί στους Σέρβους και να απομακρύνει με τη βία τα οδοφράγματα, διέταξε τον στρατό και την αστυνομία του να τεθούν σε ύψιστη επιφυλακή.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έχουν στήσει πολλαπλά οδοφράγματα μέσα και γύρω από τη Μιτρόβιτσα και αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία μετά τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού για φερόμενη επίθεση εναντίον υπηρετούντων αστυνομικών.

Το Κοσσυφοπέδιο με αλβανική πλειοψηφία ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά από έναν πόλεμο το 1998-1999 στον οποίο το ΝΑΤΟ επενέβη για να προστατεύσει τους Αλβανούς πολίτες.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και πέντε κράτη της ΕΕ -η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος- αρνούνται να αναγνωρίσουν την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της Σερβίας, εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη.

Περίπου 50.000 Σέρβοι ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Πρίστινα ή το κράτος. Θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η αστυνομία είχε την ικανότητα και την ετοιμότητα να δράσει, αλλά περίμενε την απάντηση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο στο αίτημά της να απομακρύνει τα οδοφράγματα.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με ξένους διπλωμάτες για τον τρόπο επίλυσης της κατάστασης.

Στη Μιτρόβιτσα το πρωί της Τρίτης είχαν σταθμεύσει φορτηγά για να αποκλείσουν το δρόμο που συνδέει το σερβικής πλειοψηφίας τμήμα της πόλης με το αλβανικής πλειοψηφίας τμήμα.

Οι Σέρβοι ζητούν την απελευθέρωση του συλληφθέντος αξιωματικού και έχουν και άλλα αιτήματα πριν απομακρύνουν τα οδοφράγματα.

Εθνοτικοί Σέρβοι δήμαρχοι σε δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφιερώσουν περισσότερη ενέργεια στη βελτίωση των σχέσεων με τις έξι βαλκανικές χώρες Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, παρά τη συνεχιζόμενη απροθυμία για περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.