Το ΝΑΤΟ δήλωσε έτοιμο να στείλει και άλλους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι ανταλλάσουν κατηγορίες.
Κόσοβο: Το ΝΑΤΟ στέλνει κι άλλους στρατιώτες - Η Πρίστινα και το Βελιγράδι ανταλλάσσουν κατηγορίες
AP Photo
AP Photo

Κόσοβο: Το ΝΑΤΟ στέλνει κι άλλους στρατιώτες - Η Πρίστινα και το Βελιγράδι ανταλλάσσουν κατηγορίες

Το ΝΑΤΟ δήλωσε έτοιμο να στείλει και άλλους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι ανταλλάσουν κατηγορίες.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να στείλει και άλλους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες για πυροδότηση των εντάσεων στην περιοχή.

Η αναταραχή εντάθηκε στην περιοχή μετά τις εκλογές του Απριλίου που μποϊκόταραν οι Σέρβοι δίνοντας τη νίκη σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού, σε υποψήφιους αλβανικής εθνότητας η οποία αποτελεί το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου.

Το γεγονός ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα παρότι έλαβαν μόλις το 3,5% των ψήφων προκάλεσε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένθερμο υποστήριξη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. Ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Πρίστινα από άσκηση του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μιλάει με τις δύο πλευρές.

"Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση", δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στο Όσλο. "Το μήνυμά μας προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι πως πρέπει να δεσμευθούν με καλή πίστη στον διάλογο που οργανώνει η ΕΕ".

Είπε πως η συμμαχία είναι έτοιμη να στείλει και περισσότερους στρατιώτες επιπλέον των 700 που είναι ήδη καθ' οδόν για να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη των 4.000 ειρηνευτών στο Κόσοβο, μετά τον τραυματισμό 30 μελών της ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβων διαδηλωτών τη Δευτέρα.

 Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα Βούτσιτς - Οσμάνι για την ένταση στην περιοχή

Οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου επέμειναν την Πέμπτη ότι θέλουν να εκτονώσουν τη βίαιη κρίση στο βόρειο Κόσοβο, αλλά δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης από τις αντίθετες θέσεις τους.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στη Μολδαβία με περισσότερους από 40 Ευρωπαίους ηγέτες, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς της Σερβίας και η Βιόσα Οσμάνι του Κοσσυφοπεδίου δεν χαιρέτισαν ο ένας τον άλλον ακόμη και όταν στάθηκαν μόλις λίγα μέτρα μακριά στο κόκκινο χαλί.

Και οι δύο πλευρές δέχονται διεθνείς πιέσεις για την επίλυση της τελευταίας από μια μακρά σειρά κρίσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Κοσόβου που κυριαρχείται από τους Αλβανούς και των Σέρβων που αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Η βία ξέσπασε τη Δευτέρα αφού οι Αρχές του Κοσσυφοπεδίου, υποστηριζόμενες από ειδικές μονάδες της αστυνομίας, εγκατέστησαν αλβανόφωνους δημάρχους σε γραφεία βόρειων δήμων. Οι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί με ποσοστό συμμετοχής μόλις 3,5%, αφού οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν τις τοπικές εκλογές.

Η Οσμάνι δήλωσε ότι το Βελιγράδι προσπαθούσε να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο, καθώς δεν κατάφερε να συμβιβαστεί με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πραγματική απειλή στην πραγματικότητα προέρχεται από την άρνηση της Σερβίας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα κυρίαρχο κράτος», δήλωσε η Οσμάνι.

Κατηγόρησε τον Βούτσιτς ότι υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες στο βόρειο Κόσοβο, οι οποίες, όπως είπε, ήταν τελικά υπεύθυνες για τις συγκρούσεις που τραυμάτισαν 30 ειρηνευτικούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβους διαδηλωτές.

«Ο πρόεδρος Βούτσιτς πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτό πρέπει να κάνει αν θέλει πραγματικά την ειρήνη. Δεν το έχει δείξει ακόμα αυτό», δήλωσε η ίδια.

Η Σερβία απέρριψε αυτή την κατηγορία. Καθώς έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής σε ένα κάστρο στην ύπαιθρο της Μολδαβίας, ο Βούτσιτς ήταν λιγότερο επιθετικός από την Οσμάνι στη ρητορική του.

Είπε, όμως, ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να αποσύρουν τους «δήθεν δημάρχους» από τον βορρά και δήλωσε ότι οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται εκεί παράνομα.

«Η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι είναι δυνατόν για να αποκλιμακώσει την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Σέρβους να προχωρήσουν με ηρεμία και ειρήνη», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.