Κρεμλίνο: «Μάταιη» η Σύνοδος για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας
AP Photo
AP Photo

Κρεμλίνο: «Μάταιη» η Σύνοδος για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας

H προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής που η Ελβετία ελπίζει ότι θα ανοίξει το δρόμο για μια ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία θα είναι μάταιη χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη το Κρεμλίνο.

«Χωρίς τη Ρωσία, η συζήτηση θεμάτων ασφαλείας που μας αφορούν είναι απολύτως μάταιη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται απλώς για έναν κενό σχολαστικισμό χωρίς καμία προοπτική να υπάρξει έστω κάποιο απτό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ελβετία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεκάδες χώρες έχουν υπογράψει για την ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στο Μπούργκενστοκ.

Όπως ανέφερε στις αρχές του μήνα η προεδρία της Ελβετίας, η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο «σε αυτό το στάδιο», στην οποία θα συμμετάσχουν 160 αντιπροσωπείες.

«Η Ελβετία ήταν πάντα ανοιχτή στο να απευθύνει πρόσκληση στη Ρωσία για τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημόσια ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτή την πρώτη Σύνοδο Κορυφής. Η Σύνοδος Κορυφής στην Ελβετία έχει ως στόχο την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Ελβετία είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Μια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τη Ρωσία είναι αδιανόητη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, «στόχος αυτής της συνάντησης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι να αναπτυχθεί μια κοινή αντίληψη για την πορεία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνευτική διαδικασία».

Η Σύνοδος θα βασιστεί στις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως στην ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα και σε άλλες ειρηνευτικές προτάσεις που βασίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, αναφέρει. Ο πρωταρχικός στόχος είναι «να εμπνεύσει μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία».