Αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες στην Τουρκία για παραβίαση εμπάργκο κατά της Ρωσίας
AP
AP

Αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες στην Τουρκία για παραβίαση εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν  κυρώσεις σε τουλάχιστον τέσσερις οντότητες με έδρα την Τουρκία, οι οποίες, όπως είπαν, παραβίασαν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών και βοήθησαν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, στη μεγαλύτερη δράση επιβολής κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία από την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι χαρακτηρισμοί -συμπεριλαμβανομένων μιας εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών με έδρα την Τουρκία και ενός εμπόρου τεχνολογίας που φέρεται να βοήθησε στη μεταφορά αγαθών "διπλής χρήσης"- ήταν μέρος ενός παγκόσμιου πακέτου κυρώσεων σε περισσότερες από 120 οντότητες που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι οι κυρώσεις στόχευαν οντότητες και άτομα με έδρα την Τουρκία στους τομείς της ναυτιλίας και του εμπορίου που ήταν "κυρίως" ρωσικής ιδιοκτησίας ή συνδέονταν με τη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια προειδοποιητική βολή στην εξελισσόμενη φάση της επιβολής των ελέγχων των εξαγωγών», δήλωσε ο αξιωματούχος, ζητώντας ανωνυμία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν απάντησε αμέσως σε ερώτημα σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες ήρθαν ένα μήνα πριν από τις τουρκικές εκλογές-ορόσημο.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, προσπάθησε να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις επί της αρχής, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παρακαμφθούν στην Τουρκία και ότι κανένα από τα προϊόντα που αποστέλλονται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό. Τον περασμένο μήνα η Τουρκία ενήργησε για να σταματήσει τη διαμετακόμιση προϊόντων προς τη Ρωσία που υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι είχε εντάξει στη λίστα των κυρώσεων την εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Azu International, η οποία, όπως είπε, απέστειλε τσιπ υπολογιστών ξένης προέλευσης στη Ρωσία. 

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι η Azu είχε εξάγει στη Ρωσία εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων τσιπ που κατασκευάστηκαν από αμερικανούς κατασκευαστές, σύμφωνα με τα ρωσικά τελωνειακά αρχεία.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε επίσης την Dexias, μια εταιρεία βιομηχανικών προϊόντων και εμπορίας, η οποία, όπως είπε, ενήργησε ως μεσάζων για μια ρωσική οντότητα στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις. Επιπλέον, επέβαλε κυρώσεις σε μια μονάδα της Dexias και σε έναν γενικό διευθυντή της.

Κινεζικά και ρωσικά συμφέροντα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράση κατά της Ρωσίας και όσων υποστηρίζουν τον πόλεμό της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω εφαρμογής της δέσμευσης της G7 να επιβάλει σοβαρές συνέπειες σε παράγοντες τρίτων χωρών που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωση για τις συνολικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και συνέχισαν να αυξάνουν την πίεση. Από τότε η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να πατάξει την παράκαμψη των κυρώσεων.

Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν την Τετάρτη ήταν η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Patriot, η οποία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνδέεται με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ανταγωνίζεται την ομάδα μισθοφόρων Wagner.

Στο στόχαστρο τέθηκε επίσης η China HEAD Aerospace Technology Co, ένας μεταπωλητής δορυφορικών εικόνων με έδρα την Κίνα, ο οποίος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προμήθευε δορυφορικές εικόνες από τοποθεσίες στην Ουκρανία σε οντότητες που συνδέονται με τον Wagner και τον επικεφαλής του, Γιεβγκένι Πριγκόζιν. 

Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε επίσης στο στόχαστρο την King-Pai Technology HK Co, Ltd, η οποία, όπως είπε, είναι προμηθευτής με έδρα την Κίνα για πολλές οντότητες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης πέντε οντότητες και ένα φυσικό πρόσωπο που ανήκουν στην κρατική ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εταιρεία, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγορώντας τη Rosatom ότι χρησιμοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας για να ασκήσει πολιτική και οικονομική πίεση στους πελάτες της.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στην ίδια τη Rosatom.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν επίσης κυρώσεις στην εταιρεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αλισέρ Ουσμάνοφ, την USM Holdings, μαζί με τις οντότητες που έχουν οργανωθεί κάτω από αυτήν, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν οργανωθεί υπό την USM και τις οποίες η Ουάσινγκτον έθεσε στο στόχαστρο την Τετάρτη ήταν η ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Megafon, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος της Ρωσίας Metalloinvest, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της Metalloinvest με έδρα την Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο διαχειριστής του έργου χαλκού Udokan με έδρα τη Ρωσία και η εταιρεία παραγωγής τσιμέντου Akhangarancement του Usmanov με έδρα το Ουζμπεκιστάν.

Η συμπερίληψη της Megafon, ενός από τους τέσσερις μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ρωσίας, σηματοδοτεί μια αλλαγή, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει να στοχεύουν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ρωσίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει τέσσερις γενικές άδειες που επιτρέπουν ορισμένες δραστηριότητες με έναν αριθμό οντοτήτων που εμπλέκονται στη δράση κατά του Ουσμάνοφ, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η USM Holdings δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη σε απάντηση στις βρετανικές κυρώσεις ότι θεωρεί τα μέτρα κατά της εταιρείας και των μετόχων της "άδικα και αβάσιμα", προσθέτοντας ότι ο Ουσμάνοφ δεν έχει εμπλακεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα εδώ και πολύ καιρό.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε επίσης ως μη συμμορφούμενη τη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων (IIB) με έδρα τη Βουδαπέστη, μια αναπτυξιακή τράπεζα με πλειοψηφική ρωσική ιδιοκτησία, με την οποία ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη διακόψει τους δεσμούς τους.

"Η παρουσία της IIB στη Βουδαπέστη δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να αυξήσει την παρουσία των μυστικών υπηρεσιών της στην Ευρώπη, ανοίγει την πόρτα για τις κακόβουλες δραστηριότητες επιρροής του Κρεμλίνου στην Κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μηχανισμός διαφθοράς και παράνομης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των κυρώσεων", δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε επίσης στο στόχαστρο την Sequoia Treuhand Trust Reg, μια εταιρεία υπηρεσιών trust με έδρα το Λιχτενστάιν, στους πελάτες της οποίας, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, περιλαμβάνονται ρωσικές ελίτ όπως ο Γκενάντι Νικολάγιεβιτς Τιμτσένκο.