Λαβρόφ: Η Wagner θα συνεχίσει κανονικά τη δράση της σε Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
AP
AP

Λαβρόφ: Η Wagner θα συνεχίσει κανονικά τη δράση της σε Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η μισθοφορική ομάδα Wagner της Ρωσίας θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, παρά την αποτυχημένη εξέγερση του ηγέτη της το Σαββατοκύριακο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα μέλη της Wagner «εργάζονται εκεί ως εκπαιδευτές. Το έργο αυτό, φυσικά, θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RT, προσθέτοντας ότι η εξέγερση δεν θα επηρεάσει τους δεσμούς της Ρωσίας με «εταίρους και φίλους».

Αυτή η δήλωση Λαβρόφ έρχεται να επιβεβαιώσει τις κατά καιρούς αποκαλύψεις αλλά και εκτιμήσεις για τη "χρησιμότητα" της Wagner στο καθεστώς του Κρεμλίνου όσον αφορά την εξασφάλιση πρώτων υλών αλλά και στην επέκταση της επιρροής του καθεστώτος Πούτιν στη Μαύρη Ήπειρο. 

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η ομάδα μισθοφόρων της Wagner, είναι πιθανόν να προσπαθούν να αποκτήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό για να συνεχίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσω αφρικανικών χωρών, και συγκεκριμένα του Μάλι. 

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι του ρωσικού μισθοφορικού στρατού προσπαθούν να προμηθευτούν νάρκες, drone και εξοπλισμό ραντάρ. Η εταιρεία φέρεται, κατά τις ΗΠΑ, «πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα» για τις συναλλαγές.

Η Wagner διέπραξε εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιοποιήθηκε φυσικούς πόρους, προσθέτει η ανακοίνωση που περιλαμβάνει κυρώσεις σε βάρος του επικεφαλής της Wagner στο Μάλι, Ιβάν Μασλόφ.

Οι ΗΠΑ, αναφέρει το BBC, υποδηλώνουν ότι η μισθοφορική εταιρεία ίσως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αφθονία όπλων στο Μάλι. Η χώρα γνώρισε μεγάλη εισροή όπλων μετά την πτώση του, Μουαμάρ Καντάφι, στη Λιβύη το 2011, καθώς μισθοφόροι που πολεμούσαν για τον πρώην ηγέτη επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση. Ο Πριγκόζιν και άλλοι ηγέτες της ήδη υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η εμπλοκή της Wagner στη Δυτική Αφρική προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις της δεν ήταν πιο επιτυχημένες από εκείνες άλλων δυνάμεων.

Η Γαλλία απέσυρε τα στρατεύματά της από το Μάλι τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από διαφωνίες με τη στρατιωτική κυβέρνηση που κατέλαβε την εξουσία το 2020.

Διαβάστε επίσης: 

Η Ουάσινγκτον δεν είχε καμία εμπλοκή στην ανταρσία της Wagner