Λαός, Δύση και στρατός δίνουν στον Μαδούρο τη χαριστική βολή

Λαός, Δύση και στρατός δίνουν στον Μαδούρο τη χαριστική βολή

Του Γιάννη Μαντζίκου

Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του Σαββάτου στο Καράκας έδειξαν ακόμα μια φορά το προφανές (πλην ασφαλώς για τον ΣΥΡΙΖΑ), δηλαδή ότι ο Νικολάς Μαδούρο είναι ανεπιθύμητος από τη πλειοψηφία των συμπολιτών του. Με το 84% των πολιτών στις περιφέρειες να επιθυμούν τη… μετάβαση, ο χρόνος μειώνεται δραματικά για τον επικεφαλής του καθεστώτος που έχει οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή και τους πολίτες στην εξαθλίωση.

Ο Δυτικός κόσμος τάσσεται κατά του Μαδούρο και ζητά την προκήρυξη προεδρικών εκλογών ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες για επέμβαση με τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρος Χουάν Γκουαιδό να ζητά να ανοίξουν τα σύνορα για να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια. Κάτι που ο Μαδούρο αρνείται να δεχθεί όπως αρνείται και την ύπαρξη την πείνα και την εξαθλίωση των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό απειλεί ακόμη και με εμφύλιο προειδοποιώντας τόσο τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες όπως και τους ίδιους τους πολίτες της χώρας ότι δεν θα πέσει… εύκολα και χωρίς αντίσταση. Βέβαια ήδη βλέπει να χάνει πιστούς μέχρι πρόσφατα συνεργάτες και από τις Ένοπλες Δυνάμεις γεγονός που τον καθιστά ακόμη περισσότερο επικίνδυνο για τους πολίτες της χώρας τους.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες λαού με συνθήματα όπως το «Si se puede» αγγλιστί «Yes We Can» από τη καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και άλλα συνθήματα όπως το «Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» και «Μαδούρο, δολοφόνε!», διατρανώνουν την αγανάκτηση τους στο στυγνό καθεστώς. Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της εταιρείας Meganalisis σε διάφορες επαρχίες έδειχνε ότι σε ποσοστό 84% οι Βενεζοελάνοι επιθυμούν «μετάβαση».

Παρόλα αυτά, το αυτί του Μαδούρο...δεν ιδρώνει αφού όχι μόνο αψήφησε το τελεσίγραφο των έξι ευρωπαϊκών χωρών για προκήρυξη προεδρικών εκλογών αλλά προχώρησε σε εμπαιγμό ζητώντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι στη Βενεζουέλα, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αφορούν δυο ξεχωριστές διαδικασίες. H εκλογή νέας εθνοσυνέλευσης αποτελεί ουσιαστικά «κενό γράμμα» αφού, ο Μαδούρο την έχει καταδικάσει σε διακοσμητικό ρόλο, όταν το 2017 με διάταγμα μετέφερε εν μια νυκτί όλες τις αρμοδιότητες της Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο παραπάνω «εκρηκτικό κοκτέιλ» πάντως συμβάλλει και το γεγονός ότι το «δυνατό χαρτί» του Μαδούρο, ο στρατός δείχνει να φυλλορροεί. Πρώτα ήρθε η στήριξη προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, από τον Φρανσίσκο Γιανές, πτέραρχο και πρώην επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ ακολούθησαν ο πρώην γενικός διοικητής της αεροπορίας, υποστράτηγος Χόρχε Αρέβαλο Οροπεζα και η αξιωματικός Ραυνέλ Μαρτίνεζ Μουχίκα οι οποίοι εξέφρασαν ακολούθως την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης. Πέραν αυτών, υπάρχουν δυο εξελίξεις, τις οποίες οι ειδικοί θεωρούν κλειδιά για τον έλεγχο του στρατού και τη πορεία των πραγμάτων. Η πρώτη εξέλιξη αφορά την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με την Κολομβία, την οποία προανήγγειλε ο Γκουαϊδό το Σάββατο. Ο στρατός όπως εκτιμούν αναλυτές και δημοσιογράφοι με γνώση του θέματος θα έρθει αντιμέτωπος με ένα υπαρξιακό δίλημμα να αφήσει ή όχι τη βοήθεια να διέλθει των συνόρων; Η δεύτερη εξέλιξη αφορά την είδηση που έφερε στην επιφάνεια η ιστοσελίδα Effecto Cocuyo, η οποία έκανε λόγο για διαταγή Μαδούρο να ενσωματωθούν στον στρατό δυο παραστρατιωτικές οργανώσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν προσβολή για τον στρατό την παραπάνω κίνηση Μαδούρο, εφόσον βέβαια αληθεύει.

Αυτοί πάντως που δεν έχουν κανένα δίλημμα για το μέλλον του Μαδούρο είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη πρόσφατη αναγνώριση του Γκουαϊδό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη περασμένη Πέμπτη  με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, όπου «έλαμψε η καταψήφιση από πλευράς των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωπαίοι δείχνουν ότι δεν αστειεύονται. Την ίδια ώρα άλλωστε είναι προ των πυλών η αναγνώριση του Γκουαϊδό από έξι ευρωπαϊκές χώρες τις Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Βρετανία. Από τη πλευρά της Ουάσινγκτον, ο Μαδούρο θεωρείται «τελειωμένος» αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο να στείλουν οι ΗΠΑ στρατό στη Βενεζουέλα πως «σίγουρα πρόκειται για μια κίνηση που είναι στο... (σ.σ.: στο τραπέζι), είναι μια επιλογή».

Υποστηρικτές του Μαδούρο εμφανίζονται χώρες όπως η Ρωσία και η Κούβα η Κίνα και η… Ελλάδα όπου η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει την ευθεία αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από την Ε.Ε. θέτοντας θέμα διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν. Πρέπει να σημειωθεί πως ενώ έχει τοποθετηθεί ενεργά στα περί εκλογών στη Βενεζουέλα δεν έχει καταδικάσει τις δολοφονίες διαδηλωτών, τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια που πλέον καταγγέλλονται και επισήμως από θύματα που κατάφεραν να ξεφύγουν.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια