Λίβανος: Διορία τεσσάρων ημερών στους ερευνητές για να αποδώσουν ευθύνες

Λίβανος: Διορία τεσσάρων ημερών στους ερευνητές για να αποδώσουν ευθύνες

Οι αρχές του Λιβάνου έδωσαν τέσσερις ημέρες διορία σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις την Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές αφήνοντας πίσω τους 145 νεκρούς και περισσότερους από 5.000 τραυματίες. 

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», ανακοίνωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Σαρμπέλ Ουεχμπέ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Χτες, η κυβέρνηση είχε ζητήσει  τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

«Ήταν ένα ατύχημα, οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Ουεχμπέ.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Δρούζων Χριστιανών του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τα αίτια της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, δηλώνοντας ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη» στην κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη σε αυτή τη συμμορία που κυβερνά», είπε ο Τζουμπλάτ, του οποίου το κόμμα έχει βουλευτές στο κοινοβούλιο αλλά δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση που ανέλαβε τον Ιανουάριο με σημαντική υποστήριξη από το κίνημα της Χεζμπολάχ και των συμμάχων του.

Χωρίς τη βοήθεια ξένων δυνάμεων και των αραβικών χωρών «ο Λίβανος θα εξαφανιζόταν» είπε ο Τζουμπλάτ, απευθύνοντας έκκληση για μια «κυβέρνηση ουδετερότητας».

Υπάλληλοι του λιμανιού είχαν προειδοποιήσει για το φορτίο με το νιτρικό αμμώνιο

Όπως είχε γίνει γνωστό χτες πάντως, μια ομάδα στο λιμάνι της Βηρυτού που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες είχε προειδοποιήσει πως αν δεν μετακινηθεί το φορτίο «θα ανατινάξει όλη την πόλη», κάτι που αναφέρεται σε έγγραφα που είχαν στείλει τα τελωνεία στο δικαστικό σώμα.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Το φορτηγό πλοίο Rhosus, το οποίο θεωρείται ότι μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο που προκάλεσε την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, είναι ιδιοκτησίας μιας βουλγαρικής εταιρείας, δήλωσε σήμερα στο Sputnik ο Νικολάι Σουκάνοφ, ο επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος της Ένωσης Ρώσων Ναυτικών.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, η έκρηξη που συγκλόνισε την Τρίτη το λιμάνι της πρωτεύουσας, προκλήθηκε από την ακατάλληλη φύλαξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που είχαν κατασχεθεί το 2014 από το Rhosus, το οποίο έφερε σημαία Μολδαβίας, κατευθυνόταν στην Αφρική και υπέστη βλάβη.

"Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, από τον Αύγουστο του 2014, ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η βουλγαρική Briar Wood Corporation, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως ιδιοκτήτρια. Όταν χρησιμοποιείται μια 'σημαία ευκαιρίας', ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πλοίου είναι δύσκολο να βρεθεί. Τα έγγραφα συντάσσονται με τρόπο που δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του πλοίου να θεωρηθεί υπεύθυνος... Αν υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ο αληθινός ιδιοκτήτης, δεν θα βρισκόταν το όνομά του μέσα από τα επίσημα έγγραφα", εξήγησε ο Σουκάνοφ.

Από την πλευρά της Κύπρου, το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε την πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, με την πρέσβειρα του Λιβάνου στην Κύπρο, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την τραγωδία στην γειτονική χώρα και την ετοιμότητα του Υπουργείου να παραχωρήσει την όποια διευκόλυνση κριθεί αναγκαία, ενώ προχωρά σε διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

145 νεκροί, 5.000 τραυματίες -  Σβήστηκε από τον χάρτη μέρος της πόλης

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι κάτοικοι της Βηρυτού που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους μετά τον όλεθρο που προκάλεσε η τρομακτική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης. Στους 145 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, πάνω από 5.000 είναι οι τραυματίες, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε τριήμερο πένθος καθώς επικρατεί οργή στην χώρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι υπάλληλοι του λιμανιού είχαν προειδοποιήσει για το φορτίο με το νιτρικό αμμώνιο αλλά οι εκκλήσεις για απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού αγνοήθηκαν.  

Πάνω από ένα 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για την ανεύρεση επιζώντων.

Η έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που υπήρξε ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη που εξακολουθεί να σημαδεύεται από εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε πριν από τρεις δεκαετίες και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και την πανδημία του κορονοϊού.

Η Βηρυτός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η οικονομική ζημιά από την φονική έκρηξη φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.