Μ. Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν όλα τα μέσα εναντίον του Ν. Μαδούρο

Μ. Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν όλα τα μέσα εναντίον του Ν. Μαδούρο

«Θα δείτε την πολιτική και διπλωματική θηλιά να σφίγγει γύρω από τον λαιμό του Μαδούρο», διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την Κουκουτά της Κολομβίας, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αξιοποιούν κάθε οικονομικό και πολιτικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να βοηθήσουν τον λαό της Βενεζουέλας», είπε ο Πομπέο αφού επισκέφθηκε μετανάστες από τη Βενεζουέλα σε καταφύγιο στην Κουκουτά, μια αποθήκη με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλες εγκαταστάσεις.

«Χρησιμοποιώντας κυρώσεις, ανακαλώντας βίζες και με άλλα μέσα, δεσμευόμαστε να φέρουμε προ των ευθυνών του το καθεστώς και όσους το ενισχύουν διευκολύνοντας τη διαφθορά και την καταστολή της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

«Οι Κουβανοί πρέπει να καταλάβουν κι αυτοί ότι έχει κόστος η συνέχιση της υποστήριξης στον Νικολάς Μαδούρο», συνέχισε ο Πομπέο και πρόσθεσε «θα κάνουμε την ίδια συζήτηση με τους Ρώσους».

Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως η επιβολή στοχευμένων κυρώσεων και η αυστηροποίηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, που είχαν χαλαρώσει επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δύο ενημερωμένες πηγές.

Περιοδεία Πόμπεο στη Λατινική Αμερική

Για έκτη φορά από τον Απρίλιο του 2018, ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε περιοδεία στη Λατινική Αμερική με το ζήτημα της Βενεζουέλας στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων του.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε το Περού, την Παραγουάη, την Κολομβία και την Χιλή, χώρες που βρίσκονται στην προμετωπίδα της μάχης ενάντια στην δικτατορία Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Πέραν του γεγονότος αυτού, οι παραπάνω χώρες έχουν υψηλό πολιτικό συμβολισμό καθώς αποτελούν παραδείγματα επιτυχημένης μετάβαση από δικτατορία σε δημοκρατία.

Οι πολίτες της Χιλής καταψήφισαν πριν 31 χρόνια μέσω δημοψηφίσματος την παράταση της θητείας της δικτατορίας Αουγκόστου Πινοσέτ, τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν αποδεκτά και εφαρμόστηκαν. Τον επόμενο χρόνο το 1989, ξεκίνησε η μετάβαση προς την δημοκρατία η οποία θεωρείται η αρτιότερη της Λατινικής Αμερικής με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Στον αντίποδα, ένας στενός φίλος του Μαδούρο, ο Έβο Μοράλες πρόεδρος της Βολιβίας  δεν αποδέχθηκε την ψήφο των συμπολιτών του οι οποίοι είπαν «όχι» με δημοψήφισμα στην παράταση των θητειών του προέδρου.

Η Παραγουάη όπως και το Περού έχουν περάσει τις δικές τους περιπέτειες και πειραματισμούς στρατιωτικών στην εξουσία, ενώ η Κολομβία που έχει υποφέρει από ακροαριστερή τρομοκρατία και τα διαβόητα καρτέλ ναρκωτικών θεωρείται μια από τις πλέον ελεύθερες χώρες της Λατινικής Αμερικής με το Heritage Index να την κατατάσσει 8η σε σύνολο 32 χωρών σε ολόκληρη την Αμερικανική Ήπειρο.

Με φόντο τα παραπάνω, οι «χώρες-όργανα του ιμπεριαλισμού» κατά Μαδούρο είναι αυτές που φροντίζουν και προσφέρουν άσυλο στους κατατρεγμένους από τα σοσιαλιστικά πειράματα Βενεζοελάνους. Η Κολομβία έχει δεχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο Βενεζοελάνους από το 2015, την ώρα που υπολογισμοί των Ηνωμένων Εθνών κάνουν λόγο για επιπλέον ένα εκατομμύριο μεταναστών ως το τέλος του 2019. Όπως διευκρίνισε μάλιστα πρόσφατα η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας στη χώρα βρίσκονται πάνω από 1,032 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας, από τους οποίους 573.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής, 217.000 διαμένουν παράτυπα στη χώρα και 240.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν άδειες παραμονής και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι πάνω από 400.000 πολίτες της Βενεζουέλας βρίσκονται στο Περού, την Παραγουάη και την Χιλή. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ