Σουδάν: Μάχες μαίνονται στο Χαρτούμ - Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι τους έχουν ξεχάσει
AP
AP

Σουδάν: Μάχες μαίνονται στο Χαρτούμ - Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι τους έχουν ξεχάσει

Βαριά πυρά αντηχούσαν και πάλι γύρω από το Χαρτούμ την Παρασκευή. Οι πολίτες που έχουν παγιδευτεί λόγω των μαχών στην πρωτεύουσα του Σουδάν θεωρούν ότι ο στρατός και οι αντίπαλες παραστρατιωτικές δυνάμεις αδιαφορούν για την τύχη και την επιβίωσή τους.

«Έχουν περάσει τέσσερις μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και η κατάστασή μας είναι δύσκολη... Είμαστε τα θύματα ενός πολέμου στον οποίο δεν συμμετέχουμε. Κανείς δεν νοιάζεται για τον πολίτη», δήλωσε ο Όθμαν Χασάν, 48 ετών, κάτοικος των νότιων προαστίων του Χαρτούμ.

Παρά τις ανακοινώσεις για κατάπαυσης του πυρός, ο στρατός και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συνεχίζουν τις μάχες για τον έλεγχο της πρωτεύουσας ενόψει των προτεινόμενων συνομιλιών.

Μέχρι στιγμής, οι ηγέτες και στις δύο πλευρές έχουν δείξει μικρή προθυμία να διαπραγματευτούν, ενώ ήδη συμπληρώνουν πάνω από δύο εβδομάδες μαχών.

Οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ έχουν ροές προσφύγων σε γειτονικά κράτη, απειλώντας με περαιτέρω αποσταθεροποίηση μία περιοχή με έντονη πολιτική αστάθεια.

Λεηλασίες και καταστροφές στο Χαρτούμ

Σε ολόκληρες περιοχές του Χαρτούμ, εργοστάσια, τράπεζες και καταστήματα έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχει διακοπεί και οι κάτοικοι έχουν αναφέρει απότομες αυξήσεις τιμών και ελλείψεις βασικών αγαθών.

«Οι αντιμαχόμενοι στρατοί του Σουδάν επιδεικνύουν αδιαφορία για τις ζωές των αμάχων, χρησιμοποιώντας ανακριβή όπλα σε κατοικημένες αστικές περιοχές», δήλωσε ο ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σουδάν, Μοχάμεντ Οσμάν, σε έκθεση όπου τεκμηριώνει τις ζημιές σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού που προκλήθηκαν από τις μάχες.

Η Ένωση Σουδανών Γιατρών ανακοίνωσε ότι ένα από τα κυριότερα μαιευτήρια της χώρας, το Aldayat στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν, λεηλατήθηκε και καταλήφθηκε την Πέμπτη.

Συνολικά, αναφέρει ότι 17 νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τις μάχες και 20 έχουν εκκενωθεί βίαια από την έναρξη των ταραχών. Εξήντα από τα 88 νοσοκομεία στο Χαρτούμ είναι εκτός λειτουργίας, αναφέρει, ενώ πολλά από τα υπόλοιπα προσφέρουν  μερική εξυπηρέτηση.

Οι συγκρούσεις οφείλονται σε εντάσεις μεταξύ δύο αντίπαλων φατριών, του στρατού και της RSF, οι οποίες μοιράζονταν την εξουσία μετά από πραξικόπημα το 2021. Η σύγκρουση έχει εκτροχιάσει το διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για μετάβαση στη δημοκρατία και μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2019 που ανέτρεψε τον ισλαμιστή ισχυρό άνδρα Ομάρ αλ Μπασίρ.

Βοήθεια και τρόφιμα λεηλατούνται

Τα Ηνωμένα Έθνη πίεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση της βοήθειας μετά τη λεηλασία έξι φορτηγών.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι ελπίζει να έχει προσωπικές συναντήσεις και με τις δύο πλευρές για να εξασφαλίσει εγγυήσεις από αυτές για τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής έχουν λεηλατηθεί τρόφιμα αξίας 13 έως 14 εκατ. δολ.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα οδεύοντας σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε την Παρασκευή τις κυβερνήσεις να αφήσουν τους πολίτες που εγκαταλείπουν το Σουδάν να εισέλθουν στο έδαφός τους.

«Συμβουλεύουμε τις κυβερνήσεις να μην επιστρέφουν ανθρώπους στο Σουδάν λόγω της σύγκρουσης που διεξάγεται εκεί και επίσης συμβουλεύουμε ότι πρόκειται για προσφυγικό κίνημα», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Ταν, διευθύντρια Διεθνούς Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν υψηλά επίπεδα αναγκών διεθνούς προστασίας μεταξύ αυτών που διαφεύγουν».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι πάνω από 56.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Αίγυπτο μέσω των διαβάσεων Qostol και Agreen από τις 4 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 52.500 Σουδανών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η υπηρεσία είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι σχεδιάζει την εκροή 860.000 προσφύγων και επαναπατριζόμενων από το Σουδάν και, μαζί με τους εταίρους της, θα χρειαστεί 445 εκατ. δολ. για να στηρίξει τους εκτοπισμένους μέχρι τον Οκτώβριο.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν και γύρω από αυτό είναι τραγική - υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα, περιορισμένη πρόσβαση στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και την ηλεκτρική ενέργεια και εκτόξευση των τιμών βασικών ειδών στα ύψη», δήλωσε ο Ραούφ Μαζού, βοηθός Ύπατος Αρμοστής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τις Επιχειρήσεις.