Μακρινό το τέλος του πολέμου
Ουκρανία

Μακρινό το τέλος του πολέμου

Η συντεταγμένη οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα έδωσε δείγμα της συνειδητοποίησης από μέρους της Ρωσίας της δύσκολης θέσης που έχει βρεθεί στην Ουκρανία. Από εκεί που είχε πιαστεί εξ απήνης στο Χάρκοβο, το Κρεμλίνο αποφάσισε να δράσει προληπτικά, ώστε να αποφύγει μία παρόμοια καταστροφή.

Να συγκεντρώσει δηλαδή τις δυνάμεις της στην ανατολική όχθη του Δνείπερου και να είναι σε θέση να επιτίθεται στις ουκρανικές θέσεις από εκεί, σε αντιστοιχία με τη τακτική της καταστροφής των υποδομών σε όλη τη χώρα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως θα είναι πετυχημένη η στρατηγική επιλογή της Ρωσίας.

Πλέον ο ανεφοδιασμός των κατεχόμενων περιοχών της Ρωσίας γίνεται με αυξημένη δυσκολία, κάτι το οποίο άλλωστε οδήγησε και στην οπισθοχώρηση στη Χερσώνα. Είναι πλέον εμφανές, πως η χερσόνησος της Κριμαίας έχει μπει στο επίκεντρο των ουκρανικών προσπαθειών. Στο Κίεβο λένε πλέον ανοιχτά πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα βρίσκονται στην Κριμαία, καθώς πιστεύουν πως ο χρόνος των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τελειώνει. Τα πολεμοφόδια εξαντλούνται, οι άνδρες δεν επαρκούν παρά την επιστράτευση ενώ το πολιτικό κεφάλαιο του Πούτιν λιγοστεύει, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος απομονώνεται μέρα με τη μέρα.

Η καταστροφή της γέφυρα του Κέρτς, που ενώνει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, πιθανότατα από ένα παγιδευμένο φορτηγό, είναι προπομπός των δυσκολιών που αντιμετωπίζει και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Μόσχα για τη διατήρηση των κεκτημένων της, με τη δύναμη των όπλων της. Τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στην χερσόνησο της Κριμαίας, που έχουν προσαρτήσει, δείχνει την αίσθηση κινδύνου που νοιώθουν μετά την οπισθοχώρηση τους από τη Χερσώνα.

Ακόμα κι η παροχή ενέργειας αποτελεί βασικό ζήτημα για τη διατήρηση των λαφύρων τους. Παλαιότερα πριν τη ρωσική εισβολή του 2014, άλλωστε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια τροφοδοτούσε την Κριμαία. Το ζήτημα είναι τώρα πως θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους.

Στο Κρεμλίνο τρομοκρατούνται στην ιδέα πως οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν την προέλαση τους, με αποτέλεσμα να οχυρώνονται πίσω από το φυσικό οχυρό του Δνείπερου. Μία επιτυχημένη προσπάθεια ουκρανικής προέλασης μπορεί να οδηγήσει στην περικύκλωση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν, από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μακροπρόθεσμα για τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να αναδεικνύει συχνά τους βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, το οποίον οι ίδιες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο κίνδυνος βέβαια από αυτό τον διαγκωνισμό των δύο πλευρών είναι μεγάλος. Μόλις χθες, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αυξάνοντας το επίπεδο του συναγερμού, για τον οποίον Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται.

Καθώς το φθινόπωρο φτάνει στο τέλος του, ο χειμώνας μπορεί να μην φέρει τη μείωση των εχθροπραξιών που οι περισσότεροι περιμένουν. Οι βροχές του Οκτώβρη και του Νοέμβρη και η συνεπαγόμενη λάσπη στην ουκρανική επικράτεια καθιστούν πολύ πιο δύσκολες τις πολεμικές επιχειρήσεις παρά τα χιόνια του Δεκέμβρη και του Γενάρη. Ο πόλεμος της Ουκρανίας φαίνεται να έχει πολλά επεισόδια ακόμα.