Μακρόν: Δεν θα παραδώσω τα «κλειδιά της εξουσίας» στην Ακροδεξιά
Yoan Valat, Pool via AP
Yoan Valat, Pool via AP

Μακρόν: Δεν θα παραδώσω τα «κλειδιά της εξουσίας» στην Ακροδεξιά

Η κίνηση «σοκ» του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία ήταν μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει την Ακροδεξιά μακριά από την εξουσία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Όλοι βλέπουν τα νερά της ακροδεξιάς να φουσκώνουν. Όλοι λένε ότι [ο Μακρόν] θα τους παραδώσει τα κλειδιά της εξουσίας. Εγώ δεν θέλω να τους δώσω τα κλειδιά της εξουσίας το 2027», είπε, αναφερόμενος στις επόμενες προεδρικές στη χώρα.

Ο Μακρόν έχει ακόμα τρία χρόνια και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Οι εκλογές -που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου- έρχονται αφού η κυβέρνηση του Μακρόν δυσκολεύτηκε να περάσει κρίσιμες νομοθεσίες τα τελευταία δύο χρόνια.

«Τα δύο τρίτα των Γάλλων θέλουν διάλυση [της Εθνοσυνέλευσης] ... Με το 50% του λαού να ψηφίζει υπέρ των άκρων, δεν θα μπορούσα να μην έχω κάνει τίποτα. Ο κόσμος θα έλεγε 'είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος'», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση προς τους κεντρώους, τους δημοκράτες και τους φιλοευρωπαίους να ενωθούν για να νικήσουν την Ακροδεξιά στις εθνικές κάλπες, μεταδίδει το Politico.

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, στα αριστερά και τα δεξιά, καθώς και στις συμμαχίες που αναδύονται εν όψει των εκλογών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ο Μακρόν τόνισε επανειλημμένα ότι και τα δύο άκρα αποτελούν κίνδυνο για τη Γαλλία και θα υπονομεύσουν τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή.

«Τα πράγματα είναι απλά σήμερα: έχουμε αφύσικες συμμαχίες και στα δύο άκρα ... που δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν κανένα πρόγραμμα», είπε ο Μακρόν.

Στα δεξιά, ο ηγέτης των συντηρητικών Les Républicains, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, ενώ από την αριστερά, το αριστερό France Insoumise, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλοι έχουν επίσης συμφωνήσει σε μια συμμαχία.

«Από το βράδυ της Κυριακής, οι μάσκες πέφτουν και υπάρχει μια μάχη μεταξύ εκείνων που αναζητούν εκλογικά οφέλη και εκείνων που αγωνίζονται για τη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν.

«Η δεξιά συνάπτει συμμαχία με την ακροδεξιά ... οι συντηρητικοί ... γυρίζουν την πλάτη στην παρακαταθήκη των [πρώην προέδρων] Ντε Γκωλ, Σιράκ και Σαρκοζί», δήλωσε ο Μακρόν.

Κατόπιν όλων αυτών ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο με καθαρές θέσεις τόσο σε σχέση με την λειτουργία της δημοκρατίας, όσο και σε σχέση με την Ευρώπη. Ανέφερε ότι σε αυτό το μέτωπο μπορούν να ενταχθούν οι σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι, οι χριστιανοδημοκράτες, οι γκωλικοί και γενικότερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις που «δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον εξτρεμιστικό πυρετό».

Αναφερόμενος στο εγχείρημα δημιουργίας ενός Λαϊκού Μετώπου από τα κόμματα της Αριστεράς ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι «αν υπάρχει κάποιος που τρίζουν τα κόκαλά του, αυτός είναι ο Λεόν Μπλουμ», ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου που κυβέρνησε τη Γαλλία κατά τα τελευταία χρόνια του Μεσοπολέμου. Ανέφερε επίσης ότι αυτό που σήμερα ονομάζεται Λαϊκό Μέτωπο είναι μία συνεργασία που θα επιτρέψει στο κόμμα του Μελανσόν να διεκδικήσει περίπου τριακόσιες έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας παραμένουν ανεπίλυτα και ότι γι' αυτό πολλές φορές οι Γάλλοι είναι οργισμένοι, ενώ τόνισε ότι εφεξής θα πρέπει να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης ο οποίος θα χαρακτηρίζεται «από ηρεμία, σεβασμό και αξιοπρέπεια στην υπηρεσία του γαλλικού λαού».

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ξεκάθαρο και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει» υπογράμμισε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι «η επιστροφή στον κυρίαρχο λαό είναι, κατά τη γνώμη μου, η μόνη ρεπουμπλικανική απόφαση σε αυτό το πλαίσιο».

Δεσμεύτηκε να φανεί πιο αποφασιστικός σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλειας και η δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι μια ακροαριστερά επιρρεπής στον αντισημιτισμό θα ήταν πολύ πιο «χαλαρή», ενώ η ακροδεξιά θα καταστρέψει το συνταγματικό κράτος δικαίου της Γαλλίας.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ