Μάλι: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα - Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου
AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou
AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou

Μάλι: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα - Κίνδυνος εμφυλίου πολέμου

Ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι ξεκίνησαν τον αποκλεισμό του Τιμπουκτού κόβοντας την οδική πρόσβαση τον Αύγουστο και στη συνέχεια έκλεισαν ποτάμιες και αεροπορικές διαδρομές σε μια επίθεση που έβαλε την πόλη για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή μιας τζιχαντιστικής εξέγερσης.

Ο βομβαρδισμός άρχισε αμέσως μετά. Στις 21 Σεπτεμβρίου, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι πύραυλοι έπληξαν ένα νοσοκομείο, σκοτώνοντας δύο παιδιά και προσγειώθηκαν κοντά σε ένα σχολείο όπου βρίσκονταν καταφύγιο οι επιζώντες της επίθεσης με επιβατηγό σκάφος που σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

«Η ανησυχία μας είναι ο βομβαρδισμός», είπε ο επιχειρηματίας Σορί Τουρέ στο Τιμπουκτού, το οποίο καταλήφθηκε από τζιχαντιστές πριν από μια δεκαετία. «Δημιουργεί μια πραγματική ψύχωση και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση. Έχω αυτόν τον φόβο μέσα μου.»

Ο στρατός μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα μετά την αποχώρηση του ΟΗΕ

Από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να τερματίζουν την ειρηνευτική τους αποστολή τον Ιούλιο, μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα εξαπέλυσαν επίθεση στο κεντρικό Μάλι, οι μάχες επαναλήφθηκαν μεταξύ του στρατού και των ανταρτών Τουαρέγκ από το βορρά και, στα ανατολικά, οι αντάρτες συμμάχοι του Ισλαμικού Κράτους συνέχισαν να πραγματοποιήσει επιθέσεις.

Το Μάλι, το οποίο διοικείται από μια χούντα που έχει απορρίψει την υποστήριξη των δυνάμεων του ΟΗΕ και των γαλλικών δυνάμεων, βρίσκεται σε κατάρρευση και η βία κινδυνεύει να αυξήσει την αστάθεια σε όλο το Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, μια περιοχή που ήδη ξεσπά από στρατιωτικά πραξικοπήματα στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Οι ειδικοί συγκρίνουν την κατάσταση του Μάλι τώρα με τη θέση του το 2012, όταν μια άλλη εξέγερση των Τουαρέγκ καταλήφθηκε από τζιχαντιστές που κατέλαβαν το Τιμπουκτού και πίεσαν νότια προς την πρωτεύουσα Μπαμάκο.

«Αυτή η σύγκρουση κλιμακώνεται γρήγορα», δήλωσε ο Ουλφ Λέσινγκ, επικεφαλής του προγράμματος Sahel στο ίδρυμα Konrad Adenauer με έδρα το Μπαμάκο. «Υπάρχει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου».